Agentura pro sociální začleňování zmapuje vsetínský terén, zaměří se na potřeby obyvatel

29.07.2016 7:34

V červenci 2016 zahájilo město Vsetín spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování v rámci takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Dnes se uskutečnilo v pořadí již druhé pracovní setkání, na kterém se vedení města představil místní tým Agentury, který v lokalitě začne působit.

Agentura pro sociální začleňování zmapuje vsetínský terén, zaměří se na potřeby obyvatel
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

„Práce Agentury ve Vsetíně začne podrobným mapováním sociálně vyloučených lokalit a potřeb jejich obyvatel v oblastech bydlení, vzdělávání, zaměstnanosti apod. Na tuto vstupní analýzu naváže příprava strategického plánu sociálního začleňování. Ten nabídne konkrétní opatření, která povedou ke zmírnění nejvážnějších problémů a ke zlepšení života všech obyvatel v obci,“ vysvětluje první kroky Agentury Martin Navrátil, vedoucí regionální pobočky Agentury v Ostravě, pod kterou město Vsetín spadá. „Plán se začne připravovat v září, hotový by měl být v březnu příštího roku,“ doplňuje Navrátil.

Cílem dnešního jednání představitelů města zastoupených starostou Jiřím Čunkem a zástupců Agentury tak bylo mimo jiné i sladění vzájemné spolupráce, především ve věci součinnosti místních institucí, například odborů městského úřadu nebo místní pobočky úřadu práce, s vládními výzkumníky. Ti budou ve Vsetíně působit do ledna 2017.

Současně s výzkumníky začně v lokalitě  působit také lokální konzultantka Agentury. Jejím hlavním úkolem v následujících měsících bude propojit místní instituce a aktéry (zástupce obce, neziskových organizací, policie, úřadu práce, škol a dalších subjektů i jedinců řešících sociální problematiku) do takzvaného lokálního partnerství. To by se mělo setkávat čvrtletně, tématické pracovní skupiny pak jednou za čtrnáct dní.

„Našim cílem je propojit a rozvinout aktivity, které ve městě již probíhají, a přidat k nim nové," uvádí lokální konzultantka pro Vsetín, Zdeňka Slámová, a dodává: „V rámci spolupráce bychom rádi zapojili do lokálního partnertví nejen samotné sociálně vyloučené obyvatele, zejména z lokality Poschla, ale i všechny další, kteří se aktivně chtějí podílet na zlepšování životní situace ve městě.“

Jedním z přínosů zahájení spolupráce je pomoc vsetínským obyvatelům v oblastech zaměstnanosti, bydlení, dluhové problematiky, bezpečnosti, vzdělávání a zdraví. Díky strategickému plánu budou v následujících třech letech město i místní neziskové organizace a další partneři moci podávat žádosti o finanční podporu pro rozvojové aktivity. „Je to jedinečná šance, jak využít prostředky ze strukturálních fondů a koordinovaně situaci v lokalitách i jejich okolí zásadně změnit," vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování, Radek Jiránek.

Další jednání města Vsetín a Agentury pro sociální začleňování by se mělo uskutečnit v září 2016.

S řešením problémů sociálního vyloučení se město doposud potýkalo samostatně. S procesy sociálního začleňování mu má nyní pomoci vládní Agentura pro boj se sociálním vyloučením. Ta vedle Vsetína letos v létě začně působit ještě v Břeclavi, Rumburku-Starých Křečanech nebo v Tanvaldu.

V současné době působí Agentura v rámci Koordinovaného přístupu v 41 lokalitách. Celkem se jedná o více jak sto měst, obcí a městských obvodů.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Nová letní scéna Lidových sadů zahajuje sezónu

13:04 Zoo Liberec: Nová letní scéna Lidových sadů zahajuje sezónu

Již tuto středu 15. května se uskuteční první koncert na zbrusu nové letní scéně, která vznikla v pr…