Akademie věd: Bakterie, Bach a evoluce v mysli filozofa Daniela Dennetta

06.11.2017 8:16

Málokterý filozof má po světě tolik čtenářů i mimo úzký okruh odborníků jako Daniel Dennett. Dlouhodobě se věnuje především teorii mysli a vědomí. Co odlišuje lidskou mysl od mysli jiných živočichů? Jaký je rozdíl mezi bakterií a Bachem? Své postřehy přednesl americký myslitel Daniel Dennett na přednášce v Praze, kam přijel na pozvání Filosofického ústavu Akademie věd ČR.

Akademie věd: Bakterie, Bach a evoluce v mysli filozofa Daniela Dennetta
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Daniel Dennett vypadá přesně tak, jak si někteří z nás představují filozofa. Starší rozvážný muž s bílým plnovousem a důstojným čelem s postavou člověka, který tráví hodně času přemýšlením a psaním. Projev má ale mladistvý a přitažlivý. Dokáže zaujmout neotřelými přirovnáními a bystrým vtipem. Není proto divu, že se stal jednou z hvězd globálních TED konferencí, na nichž vystupují nejinspirativnější osobnosti z různých oborů. Například jeho vystoupení o problematice vědomí už má na ted.com přes dva miliony zhlédnutí.

171102_Dennett2

Plný sál posluchačů včetně mnoha mladých lidí naslouchal Dennettovi i v Praze, kam přijel představit svou nejnovější knihu nazvanou From Bacteria to Bach and Back (Od bakterií k Bachovi a zpět).

Zpráva o chystaném vystoupení Daniela Dennetta se rychle roznesla mimo jiné prostřednictvím sociálních sítí. Organizátoři museli dokonce změnit přednáškový sál, aby navýšili kapacitu míst.

171102_Dennett

Daniel Dennett má hodně fanoušků i mezi lidmi, kteří se zabývají robotikou a informačními technologiemi. Hodně se totiž ve svých studiích zamýšlí nad souvislostmi, které nově vyvstávají v dnešním postfaktickém světě ovlivněném algoritmy internetových vyhledávačů a explozí nepravdivých zpráv na sociálních sítích.

171102_Dennett3

S inspirativními myšlenkami Daniela Dennetta se seznámí i diváci České televize. Do studia Hydeparku Civilizace si ho pozval moderátor Daniel Stach. Předtočený pořad se bude vysílat v některém z následujících sobotních večerů. 

Odkazy na zajímavé zdroje informací o Danielu Dennettovi:

Text a foto: Leona Matušková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…