Akademie věd: Češi jednali s Američany o spolupráci ve využití laserů

27.02.2019 9:49

Ve výzkumném centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy proběhla dvoudenní akce s názvem Vědecký dialog USA–ELI, jejímž cílem bylo prohloubit dosavadní výbornou česko-americkou spolupráci při budování celosvětově unikátních laserových výzkumných center ELI a najít další možnosti spolupráce jak na výzkumné, tak na vládní úrovni. Setkání se těšilo velkému zájmu českých i amerických výzkumných institucí.

Akademie věd: Češi jednali s Američany o spolupráci ve využití laserů
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Na akci uspořádanou z podnětu amerického ministerstva zahraničí přijeli zástupci amerických vládních agentur (Department of Energy, National Science Foundation či Air Force Office of Scientific Research) stejně jako řada významných osobností z amerických výzkumných organizací a univerzit. Záštitu nad ní převzal americký velvyslanec v České republice Stephen King. Za českou vládu se konference účastnil náměstek ministra školství Pavel Doleček.

„Tato akce potvrzuje, že ELI již nedlouho po svém otevření hraje významnou roli na poli evropské i světové vědy,“ uvedl Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Potenciál laserového výzkumu

Program dvoudenní akce se skládal z řady přednášek a diskusních panelů, které hledají konkrétní možnosti využití infrastruktury ELI americkými výzkumnými týmy a možnosti zapojení USA do provozu a formálních struktur ELI.

Pozvání přijal též jeden z ideových otců ELI, držitel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2018 Gérard Mourou, který na setkání vystoupil jako hlavní řečník. Jeho dlouholeté působení v amerických a evropských výzkumných organizacích je ukázkovým příkladem synergie při využívání kapacit a spolupráce obou výzkumných komunit.

Udělení Nobelovy ceny za inovace v laserových technologiích je dokladem mimořádného potenciálu, který tyto technologie mají pro oblast výzkumu a současně pro široké průmyslové a společenské využití. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…