Akademie věd: Helena Illnerová je hrdou nositelkou Medaile Josefa Hlávky

20.11.2017 11:30

Nejlepší studenti pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladí talentovaní vědci Akademie věd ČR převzali 16. listopadu na zámku Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic Cenu Josefa Hlávky.

Akademie věd: Helena Illnerová je hrdou nositelkou Medaile Josefa Hlávky
Foto: Stanislava Kyselová
Popisek: Helena Illnerová získala ocenění Nadace Josefa Hlávky

Celkem pět Medailí Josefa Hlávky je určených pro nestory a zakladatele české vědy. Jednu z nich si odnáší prof. Helena Illnerová.

„Vždy se zasazovala o předávání radosti z poznání širší společnosti a o povzbuzování zájmu mladých lidí o vědu. Své znalosti a zkušenosti pravidelně sdílí v médiích, formou přednášek a v nejrůznějších odborných diskuzích,“ řekla v laudatiu předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Helena Illnerová jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období. Oddělení, které vedla ve Fyziologickém ústavu AV ČR, je dnes mezinárodně uznávané a významně se podílí na výzkumu mechanismu synchronizace biologických hodin s vnějším prostředím. Studium chronobiologie, tj. nauky o čase v živých organismech, zavedla nejen ve Fyziologickém ústavu, ale i v rámci celé České republiky.

V letech 2001–2005 byla prof. Illnerová předsedkyní Akademie věd České republiky, kde zavedla program podpory mladých nadějných vědců. Je stále aktivně činná v organizaci vědy v českých zemích i na mezinárodní úrovni. Za přínos pro vědu a její řízení jí už byla udělena řada domácích i zahraničních ocenění.

Nadání, Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, nejstarší českou nadaci, založil Josef Hlávka 25. ledna 1904. Po celou dobu nepřetržité právní kontinuity je činnost Nadání úzce spjata s osudy české společnosti. V současné době Nadání spravuje nadační jmění, především v podobě nemovitostí, zejména zámek Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic a nadační domy v Praze. Výnosy z pronájmů slouží na pokrytí všech nutných nákladů spojených s nadační činností, správou i zvelebováním majetku. Výnosy umožňují nezávislé finanční zajištění nadačního programu, který vychází z myšlenkového odkazu zakladatele Josefa Hlávky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…