Akademie věd: Na opeře Aida se potkali zástupci akademické, vysokoškolské i politické sféry

26.01.2019 13:55

Slavnostní novoroční představení v pražském Národním divadle je příjemnou tradicí, při níž se scházejí jak zástupci akademické a vysokoškolské sféry, tak té politické. Tentokrát byla na programu proslulá opera Guiseppa Verdiho o tragické lásce Aida.

Akademie věd: Na opeře Aida se potkali zástupci akademické, vysokoškolské i politické sféry
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Světy vědy a umění jsou v mnoha aspektech zdánlivě vzdálené a nesouměřitelné. Nicméně oba spojuje hledání pravdy, poznání a řádu. Myslím, že se tyto světy velice dobře doplňují,“ řekla v Národním divadle předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

„Jsem ráda, že se dnes večer můžeme společně nechat okouzlit tóny árií tak, jak to dokáže hudba Giuseppa Verdiho. Můžeme se povznést nad každodenní starosti, přijít na jiné myšlenky a možná že my vědci najdeme v této nádherné hudbě inspiraci,“ dodala předsedkyně, která společně s ředitelem Národního divadla přivítala zástupce vlády, Parlamentu i Senátu, velvyslance, rektory vysokých škol a také delegaci ze Slovenské akademie věd, včetně jejího předsedy Pavla Šajgalíka.

Opera na objednávku

Verdiho opera je příkladem toho, že i díla na objednávku mohou zazářit. Zpěvohra o lásce a válce vznikla na zakázku egyptského chedíva k příležitosti otevření Suezského průplavu, premiéru však měla až o půl roku později v prosinci 1871 v Káhiře. Bez zajímavosti není ani fakt, že autorem předlohy byl renomovaný francouzský egyptolog Auguste Mariette, který byl autorem původních kostýmů a kulis. První představitelkou Aidy v milánské La Scale roku 1872 pak byla česká sopranistka Tereza Stolzová, označovaná jako Verdiho „múza z Polabí“. Slavný skladatel pro ni dokonce osobně navrhl šperky, jimž dominovala čelenka s bílým a červeným peřím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…