Akademie věd: Na zvýšený příjem soli pomáhá šťáva z červené řepy, vyrovnává krevní tlak

20.04.2019 12:57 | Zprávy

Epidemiologické studie ukazují, že zvýšený výskyt vysokého krevního tlaku je z velké části spojen s vyšším příjmem soli v potravě. Vědci z Fyziologického ústavu AV ČR, Kalifornské univerzity v San Francisku a Michiganské státní univerzity zjistili, že při současném podání roztoku soli a malého množství dusičnanu sodného nebo šťávy z červené řepy nedochází u potkanů ke zvyšování krevního tlaku.

Akademie věd:  Na zvýšený příjem soli pomáhá šťáva z červené řepy, vyrovnává krevní tlak
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Vědci testovali u potkanů podání 1 % roztoku soli, ke kterému přidali malé množství buď dusičnanu sodného, nebo šťávy z červené řepy tak, aby byl poměr soli a dusičnanu v roztocích větší než 100:1. „V obou případech nedošlo ke zvýšení krevního tlaku na rozdíl od kontrolních potkanů, kteří dostávali k pití pouze 1 % roztok soli a vyvinula se u nich hypertenze,“ vysvětluje Jan Šilhavý z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Margita Balaštíková byl položen dotaz

Msta

Už samotná msta manželovi je podle mě špatná, ale mstít se na psovi? To už je opravdu hodně přes čáru. Vy sice tvrdíte, že je nahrávka podvrh, ale kdyby to byla pravda, tak ji přeci neřeší policie, která by na podvrh přeci přišla hned. A co jsem četla, tak pravost nahrávek potvrdila soudní znalkyně ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

TA ČR podala oznámení na chemika Cihelníka už v roce 2014

16:14 TA ČR podala oznámení na chemika Cihelníka už v roce 2014

Technologická agentura ČR (TA ČR) dlouhodobě klade důraz na transparentní a zodpovědné nakládání s v…