Akademie věd: Ve stopách českého nobelisty

24.12.2017 20:39

Nadační fond, který ve svém názvu hrdě nese jméno prvního československého nobelisty, ocenil nadané studenty za jejich úspěchy v uplynulém roce. Ceremoniál se za účasti několika desítek hostů tradičně konal v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.

Akademie věd: Ve stopách českého nobelisty
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Na každoročním předávání cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského středoškolským studentům z České republiky se v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského (více ZDE) scházejí ocenění studenti, jejich pedagogové, rodinní příslušníci, představitelé vědeckých a vzdělávacích institucí a další hosté. Ceny letos za účasti šest desítek hostů obdrželo 11 vítězů a vybraní laureáti českých studentských předmětových (8 olympiád) a tvůrčích soutěží (tři ocenění za práce v soutěži Středoškolské odborné činnosti), které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Ceny v tradičně neformální atmosféře předávaly náměstkyně Národního institutu pro další vzdělávání Irena Hošková, vedoucí Talentcentra NIDV Mirka Fatková a Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. Studenti obdrželi finanční odměnu, diplom, pamětní medaili J. Heyrovského a knihy z Nakladatelství Academia, jimiž pravidelně přispívá Knihovna AV ČR. Vedle studentů si knihu a pamětní list odnesli i jejich učitelé a další odborní pracovníci, kteří je v jejich vědeckém snažení podporují. Tři autoři oceněných prací Středoškolské odborné činnosti na setkání představili své práce.

Udílení cen se již několikátým rokem účastní také Český svaz vědeckotechnických společností, který dodatečně oceňuje učitele a konzultanty úspěšných studentů ze Středoškolské odborné činnosti. Ocenění předal emeritní předseda Českého svazu Jaromír Volf.

Podporou talentovaných studentů se nadační fond snaží naplňovat vědecký i lidský odkaz prvního československého nositele Nobelovy ceny. Předávání cen je proto každoročně načasováno k výročí jeho narození (20. prosince 1890). Veřejnosti představuje osobnost J. Heyrovského ojedinělá putovní výstava Příběh kapky (více ZDE), kterou Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR realizuje již desátým rokem.

Ocenění za rok 2017:

za vítězství v předmětových olympiádách:
Pavel Turek – Matematická olympiáda
Filip Bialas – Matematická olympiáda
Jindřich Jelínek – Fyzikální olympiáda
Richard Veselý – Chemická olympiáda
Vojtěch Musil – Chemická olympiáda
Kateřina Kubíková – Biologická olympiáda
Veronika Marvanová – Olympiáda v českém jazyce
Max Gogola – Dějepisná olympiáda

za Středoškolskou odbornou činnost:
Pavel Váňa – 02 – fyzika – 1. místo
Michal Hrubeš – 07 – zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství – 2. místo
Radim Tauber – 10 – elektrotechnika, elektronika a telekomunikace – 3. místo

Nadační fond Jaroslava Heyrovského
Původní nadace, která vznikla v roce 1993, se v roce 1998 transformovala na Nadační fond Jaroslava Heyrovského. Zřizovateli nadace i nadačního fondu jsou Jitka Černá (rozená Heyrovská), Michael Heyrovský, Jitka Macháčková a Petr Pajkrt. Hlavní náplní je napomáhat vyhledávání nadaných středoškolských studentů, podporovat jejich další odborný i osobní růst a vytvářet tvůrčí klima, v němž se mohou rozvíjet předpoklady talentovaných dětí. Konkrétně jde o následující aktivity: udělování Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského; finanční příspěvky na odborná soustředění učitelů i studentů; navazování a zprostředkování kontaktů mezi jednotlivci, kolektivy i institucemi, zabývajícími se vědeckou a technickou tvořivostí (školy, ústavy Akademie věd ČR, vysoké školy atd.); navazování mezinárodní spolupráce s obdobnými institucemi v zahraničí; vysílání českých úspěšných řešitelů na zahraniční soutěže a soustředění; spolupodílení se na organizaci mezinárodních odborných soutěží v ČR; vydávání metodických a informativních publikací pro žáky i učitele; propagace odkazu Jaroslava Heyrovského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…