Akademie věd: Zdravé potraviny - které jsou přínosné a které škodí?

28.11.2017 22:04

Kvalita potravin hraje ve výživě lidí významnou roli. Přibližně jedna třetina obyvatel planety trpí tzv. skrytým hladem, což je příjem prázdných kalorií bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků.

Akademie věd: Zdravé potraviny - které jsou přínosné a které škodí?
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Tento fenomén přitom ohrožuje nejen chudé země, ale i Evropu. Co jsou zdravé potraviny, kterých látek v nich se máme obávat a jaké naopak prospívají našemu zdraví, vysvětlí 7. prosince 2017 odborníci na semináři Zdravé potraviny.

Podle prof. Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který koordinuje program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, by přednášky měly uvést na pravou míru některé dezinformace: „Lidé se často dostávají k jednostranným informacím a mnohdy jim na danou problematiku chybí komplexní pohled. Může se to týkat například biopotravin nebo zbytečných obav z některých přídatných látek v potravinách. Chceme proto ukázat vědecky ověřená a srozumitelně podaná fakta. Bude-li zájem, nebráníme se ani vytvoření platformy, která by umožnila pokračování odborné diskuze o této problematice.“


Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR koordinuje program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.

Program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost dosud své akce zaměřoval spíše na zajištění dostatku potravin do budoucna, a to v podmínkách měnícího se klimatu a rostoucí populace. Tento seminář podle prof. Jaroslava Doležela otevře novou kapitolu ve fungování programu, protože kvalita potravin je neméně důležitá: „Komplexně se zaměříme na zdravé potraviny, a to jak z pohledu chemika, tak dietologa. Často si totiž neuvědomujeme, že většina stravy pochází z poměrně malého počtu rostlin, což kontrastuje s tím, jak se živili naši předkové, kteří měli stravu mnohem pestřejší. Ve snaze zajistit lidstvu plnohodnotnější, vyváženější a bohatší stravu proto věnujeme pozornost i dalším plodinám. To je také důvod, proč jsme do semináře zařadili přednášky o funkčních a netradičních potravinách.“

Důležitou otázkou je také bezpečnost potravin, tedy zda potraviny obsahují látky, které vyvolávají alergie nebo kontaminují životní prostředí či jestli jsou v nich přítomny škodlivé organismy, například plísně.

Profesor Jaroslav Doležel považuje téma zdravých potravin za aktuální, protože se dotýká každého z nás: „Je jasné, že se stravou většiny populace není všechno v pořádku, protože přibývá lidí, kteří trpí obezitou, civilizačními chorobami, alergiemi a podobně. Zdravá výživa proto nabývá na významu a musíme začít hledat odpověď na otázku, co vlastně jsou zdravé potraviny.“

Na semináři vystoupí čeští odborníci, například prof. Eva Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, která pohovoří o prospěšných i škodlivých látkách v potravinách nebo o analýzách či kontaminacích potravin. Jaké minoritní druhy ovoce mohou obohatit náš jídelníček objasní doc. Jiří Mlček z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ing. Martin Hutař ze společnosti Pro-Bio se zaměří na biopotraviny, prof. Tomáš Komprda z Mendelovy univerzity v Brně rozebere přínos funkčních potravin a Mgr. Martina Daňková ze 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vysvětlí, jak vnímá kvalitu potravin a optimální složení stravy nutriční terapeutka.

Více o programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost se dočtete ve třetím čísle časopisu A / Věda a výzkum.

Seminář Zdravé potraviny se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince 2017 od 9:30 do 14:00 hod. v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze (sál č. 206). Akce je zdarma, registrace není nutná. Případné dotazy na kvasnickova@ueb.cas.cz nebo telefonu +420 585 238 701.

Připravil: Luděk Svoboda, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Pavlína Jáchimová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR, Ústav experimentální botaniky AV ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…