Akce ”SKLEPNISTR” – únik informací z vězeňského informačního systému

11.06.2012 9:27

Na základě zveřejněných fotografií dne 2. června 2012 v vyšetřovatelem Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájeny úkony trestního řízení pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby proti neznámému pachateli z pracovníků Vězeňské služby České republiky, který v do 2. června letošního roku, v do informačního systému vězeňské služby, neoprávněně získal tři portrétní foto stíhané osoby MUDr. Davida Ratha, které byly pořízeny personálem věznice při jeho umístění do vyšetřovací vazby, a ty následně poskytl k fotografie otištěny společně s a to jak v tištěné, tak i elektronické verzi.

Akce ”SKLEPNISTR” – únik informací z vězeňského informačního systému
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

5. června 2012 byly v deníku Blesk opět otištěny třídílné fotografie, tentokrát všech spoluobviněných MUDr. Davida Ratha, pořízené vězeňskou službou při jejich umístění do vyšetřovací vazby, které deníku poskytl neznámý pachatel z Vězeňské služby České republiky.

Již ode dne 2. června 2012 operativní pracovníci generální inspekce úzce spolupracovali s příslušníky vězeňské služby s podezřelých osob. V průběhu minulého týdne příslušníci vězeňské služby ve spolupráci s zabezpečující tento informační systém získali zásadní informace směřující k pachatelů.

Dne 8. června 2012 na základě těchto informací bylo rozhodnuto o zahájení závěrečné části akce s krycím názvem „Sklepmistr“, na které se společně s bezpečnostních sborů podíleli i příslušníci Vězeňské služby České republiky.

Dne 9. června 2012 v odpoledních hodinách došlo na základě předchozího souhlasu krajského státního zástupce k zadržení jednoho příslušníka a jednoho pracovníka Vězeňské služby České republiky, kteří byli důvodně podezřelí z V průběhu dne 9. a 10. června s příslušníky vězeňské služby provedli prohlídky prostor.

Při těchto prohlídkách byly zajištěny důkazní materiály související s provedena řada šetření a výslechů. Následně pak na základě takto shromážděných důkazů došlo dne 10. června 2012 v dopoledních hodinách k služby České republiky v hodnosti praporčík, který se svým jednáním dopusti neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Uvedených skutků se pachatel dopustil tím, že s úmyslem získat finanční prostředky vstoupil do informačního systému vězeňské služby, ze kterého neoprávněně získal fotografie výše uvedených osob a ty nabídl deníku Blesk, který mu za ně předal finanční hotovost ve výši 5.000,- Kč. Tato finanční částka se pracovníkům generální inspekce při akci podařila zajistit.

Současně bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, kterého se dopustil pracovník Vězeňské služby České republiky tím, že vstoupil do informačního systému vězeňské služby, ze kterého neoprávněně získal fotografie výše uvedených osob a další osobní údaje k osobám z kauzy MUDr. Ratha. Tyto neoprávněně získané materiály se podařily pracovníkům inspekce v průběhu
akce zajistit, čímž s největší pravděpodobností došlo ke zmaření dalšího úniku a zneužití dat.

Dne 10. června 2012 vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů oba obviněné ze zadržení propustil.

V současné době probíhá vyhodnocování zajištěných věcí a další úkony trestního řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ceskamedia.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…