Aktuální trendy v české estetické plastické chirurgii

19.11.2013 19:10

Portál Plastická-chirurgie.info oslovil 44 atestovaných českých lékařů z oboru estetické plastické chirurgie s cílem zjistit, jaké jsou v rámci ČR v této oblasti aktuální trendy.

Aktuální trendy v české estetické plastické chirurgii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Průzkum měl dvě hlavní části – první se zaměřila na údaje za uplynulý rok (počet provedených výkonů, nejčastěji prováděné operace, pohlaví a věk klientů, podíl zahraniční klientely atd.). Druhá část se týkala aktuálního trendu, kterým jsou výplně vlastním tukem, tzv. lipofilling a lipografting. V rámci průzkumu portál Plastická-chirurgie.info od lékařů zjišťoval zájem klientů o tento typ zákroků, počty provedených výkonů a způsoby využití odsátého tuku.

V uplynulém roce provedl každý portálem Plastická-chirurgie.info oslovený plastický chirurg průměrně 420 estetických operací. Čtyři pětiny pacientů tvoří ženy, největší zájem o plastické operace je ve věku 31-50 let, a to u obou pohlaví. Absolutním hitem mezi zákroky estetické plastické chirurgie je korekce očních víček. Ty tvoří jak u mužů, tak u žen cca 30 % všech zákroků. U žen dále boduje zvětšení prsou (20 %), liposukce (10 %) a modelace prsou (8 %), u mužů otoplastika (16 %), liposukce (14 %) a gynekomastie (12 %). 

Kapacita v oboru plastické chirurgie a předsedkyně Společnosti estetické chirurgie, prof. MUDr. Markéta Dušková, CSc., říká: „V rámci estetické plastické chirurgie je tradičně největší zájem o úpravy v oblasti obličeje a partií, které reprezentují sexuální atraktivitu. Celkově je zvyšující se zájem veřejnosti o oblast estetické plastické chirurgie zřejmý. Mnoho žen i mužů v současnosti klade vyšší nároky na vlastní vzhled. Důvodem je vývoj společenského života, změny v profesionálních i soukromých potřebách a hlavně pocit větší sebedůvěry a zdravého sebevědomí, od čehož se odvíjí i víra ve snazší úspěch a tak i pocit celkového uspokojení.“

Aktuálním tématem roku je co do poptávky klientů bezesporu lipofilling a lipografting, tedy výplně vlastním tukem. Zájem o tyto metody zaznamenalo ze strany pacientů 77 % plastických chirurgů. Poptávce však zatím příliš neodpovídá aktivní nabídka českých lékařů. Na jednoho osloveného lékaře připadá pouhých 15 % výkonů formou lipofillingu ročně, což jsou cca 4 % všech výkonů. Důvody, proč čeští plastičtí chirurgové lipofilling aktivně nenabízejí, jsou různé. Některým chybí potřebné vybavení pro tyto metody, jiní zmiňují obavy z rizik či nutnost opakování výkonu a s tím spojený nedostatečný výsledný efekt.

Navíc zdaleka rozhodně ne všichni lékaři, kteří lipofilling mají v nabídce, jej klientovi nabídnou i v případě, že projevil zájem pouze o liposukci. Z dotázaných lékařů jej klientům navrhuje pouze 29 %. V rámci plastické operace prsou v ČR naopak přetrvává zájem o anatomické implantáty, které nabízí 84 % dotázaných lékařů, z čehož cca polovina pacientek této možnosti využije.

Situaci komentuje prof. Dušková následovně: „Anatomické implantáty se uplatňují zejména u velkých objemů, nicméně je nutno zvážit, že nejčastější komplikací prsních implantátů je dislokace, která je u anatomických implantátů více viditelná. Lipofilling je výtečná metoda, která je velmi efektivní, provádí-li se však technicky správně. Nutnost opakování výkonu je vyvážena tím, že se využívá naprosto přirozený materiál, který má minimum nežádoucích komplikací.“

Metoda lipofillingu je specifická tím, že se použije vlastní tuková tkáň pacienta např. z oblasti břicha, stehen či boků. Tuk se následně zpracuje a injekčně aplikuje do požadované oblasti. Oslovení lékaři nejčastěji pacientům tuk aplikovali v rámci výplní rýh v obličeji, ke korekci jizev a deformit, zvětšení prsou, redukci kruhů pod očima či vytvoření plnějších rtů.

Zajímavá jsou čísla týkající se zahraniční klientely českých plastických chirurgů. „Pro polovinu českých plastických chirurgů představuje zahraniční klientela pouze zanedbatelné procento pacientů, naopak 18 % lékařů uvádí, že operuje více zahraničních než tuzemských pacientů. Průměrně tvoří klientela ze zahraničí 18 %, nejčastěji jde o pacienty z bohatších evropských zemí, jako je  Německo, Velká Británie a Rakousko,“ uvádí jednatel portálu Plastická-chirurgie.info a LékařiOnline.cz, Ing. Pavel Hilbert.

O portálu Plastická-chirurgie.info

Portál Plastická-chirurgie.info provozuje společnost LékařiOnline.CZ již od roku 2006. Cílem je poskytovat nejen detailní informace o zákrocích plastické chirurgie, ale také umožnit přímou komunikaci lékařů a pacientů, pro které je plastická chirurgie řešením jejich potíží. Portál využívá přes 3 000 lékařů ve 14 jazycích a 74 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…