Aliance pro energetickou soběstačnost: Předsedkyně ERÚ v Otázkách Václava Moravce ukázala, že nerozumí legislativním pravidlům pro podporu OZE

06.12.2015 18:16

Předsedkyně ERÚ dnes v Otázkách Václava Moravce svým vystoupením potvrdila, že používá účelový výklad pravidel EU pro podporu obnovitelných zdrojů, uvádějí ve svém prohlášení Aliance pro energetickou soběstačnost a Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Současně pokud opravdu ponechá vypsání podpory až na jaro 2016, dostane tak do vážných ekonomických problémů nebo přímo bankrotu desetitisíce projektů obnovitelných zdrojů.

Aliance pro energetickou soběstačnost: Předsedkyně ERÚ v Otázkách Václava Moravce ukázala, že nerozumí legislativním pravidlům pro podporu OZE
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 nemůže být v obecné rovině v rozporu s právem EU, protože má relevantní právní rámec ve schválených Pokynech Společenství a slouží k naplňování cíle v obnovitelných zdrojích do roku 2020. Samotná Evropská komise sdělila, že neshledává žádné důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. V žádné z notifikací totiž neprobíhá formální vyšetřovací řízení, které Komise podle čl. 108 SFEU zahajuje v případě pochybností o slučitelnosti již poskytované podpory s pravidly fungování vnitřního trhu.

Nelze také strašit údajným požadavkem na vrácení podpory, neboť pokud vůbec překompenzace existovala, byla například v případě solárních elektráren již řešena zavedením srážkového odvodu, takzvané solární daně. Ministerstvo průmyslu při projednávání návrhu na prodloužení solárního odvodu na Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny v srpnu 2013 ústy tehdejšího náměstka Pavla Šolce prohlásilo, že: „pokud bude uplatněna prodloužená solární daň (…), překompenzace bude odčerpána solární daní (…).”

„Vystoupení paní předsedkyně Vitáskové potvrdilo, že úřad nemá žádnou relevantní oporu proto, aby podporu na příští rok nevypsal. Pravidla veřejné podpory, která jsou jasně popsaná v Lisabonské smlouvě, žádným způsobem nelimitují Energetický regulační úřad ve vydání cenového rozhodnutí, kterým se stanoví podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2016. Tvrzení, že chrání majitele před vracením podpory je naprosto absurdní, protože bez garantovaných výkupních cen zkrachují,“ komentuje vystoupení Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Vládní materiály jasně dokládají, že nevypsání podpory pro obnovitelné zdroje je krok mimo zákonné mantinely. Také z naše jednání s Evropskou komisí v minulých dnech jasně potvrdila, že vypsání podpory nic nebrání. Absurdní postup ERÚ, který ohrožuje existenci nejen všech typů obnovitelných zdrojů ale také českou ekonomiku, musí urychleně skončit,“ komentuje aktuální situaci Veronika Hamáčková, ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace.

Aliance pro energetickou soběstačnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…