Aliance pro otevřené vzdělávání: Výstupy podpořené veřejnými zdroji mají být přístupné všem

22.01.2016 18:48

Jakýkoliv vzdělávací materiál podpořený veřejnými penězi, dotacemi či granty, by měl být všem přístupný pro další využití. Starší i současné dotační výzvy, v nichž se rozdělují evropské peníze, podmiňují jejich přidělení nutností zajistit otevřený přístup k podpořeným vědeckým publikacím či výukovým podkladům. Přesto tato podmínka často není dodržena.

Aliance pro otevřené vzdělávání: Výstupy podpořené veřejnými zdroji mají být přístupné všem
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Publikace, brožury, příručky apod. podpořené z evropských vzdělávacích projektů by měl mít možnost stáhnout a dále využívat každý občan České republiky. V databázi výstupů z evropských projektů se ovšem neobjevují všechny publikace. Je to proto, že ne všichni příjemci splní tuto podmínku, a zároveň kontrolující úředníci nevěnují jejímu naplnění dostatečnou pozornost:
Právo na přístup k publikacím, na jejichž tvorbu jsme jako společnost přispěli, je neoddiskutovatelné. Proto by měli úředníci dostupnost výstupů z evropských projektů důsledně kontrolovat,“ říká Tamara Kováčová, koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání z EDUin, o.p.s.
 
Slogan Co je za veřejné peníze, má být veřejné se samozřejmě nevztahuje jen na evropské dotace, totéž platí i pro další texty a publikace vznikající za peníze ze státního rozpočtu, ale právě nedostupnost výstupů evropských projektů, je v tuto chvíli nejvíce viditelný problém na cestě České republiky k otevřeným vzdělávacím zdrojům.    

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…