Alianční vědecký panel pomůže i s nákupem víceúčelových vrtulníků

19.10.2015 11:28

ento týden hostil pražský hotel Diplomat vědce a další odborníky z 25 členských zemí NATO. Ministerstvo obrany zde organizovalo setkání odborného panelu Technologie aplikovaná na dopravních prostředcích (Applied Vehicle Technology - AVT), který je součástí alianční Organizace pro vědu a technologie.

Alianční vědecký panel pomůže i s nákupem víceúčelových vrtulníků
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Celkem v Praze diskutovalo 502 specialistů na šesti odborných fórech. Česká republika je zastoupená ve třech: vrtulníky budoucnosti, zamoření životního prostředí municí a konstrukční požadavky na bojová vozidla budoucnosti. „Tyto tři mítinky jsou pro nás aktuální, protože armáda v současné době chystá nákup víceúčelových vrtulníků. Máme tady Vrbětice, kde se dají uplatnit výsledky z loňského zamoření životního prostředí. A chystáme nákup obrněných vozidel chemiky, kteří by odebírali vzorky a reportovali, jak je půda zamořená, a chtějí nahradit stávající vozidla,“ uvedl František Karel ze Sekce vyzbrojování a akvizic MO.

Resort obrany tak má přehled o aktuálních novinkách a vývojových trendech. „Můžeme poptávat to nejmodernější a požadovat to v našich specifikacích, abychom nekupovali to, co ostatní dávají zadarmo," dodává Karel.

Panel AVT už podpořil tři české projekty

V rámci AVT působí aktivně experti z Univerzity obrany a Vojenského technického ústavu. Právě VTÚ obdržel od aliančního panelu financí příspěvek na tři výzkumné projekty. Naposledy se jednalo o 4 500 EUR na tříletý projekt MDD - multidimenzionální diagnostika. „Výsledky tohoto projektu jsou zavedeny do denního užívání v provozu letectva české armády. Je to speciálně pro analýzu vzorku opotřebení, které se odebírají z provozu. A na tomto základě se provádí predikce stavu jednotek pro české letectví,“ popisuje projekt Ferdinand Tesař z VTÚ.

Účastníci považují za největší přínos panelu AVT, že se mohou setkávat odborníci z různých výzkumných pracovišť, zástupci průmyslu i armád a vyměňovat si své zkušenosti.  „Dá se vysledovat, kde už se touto problematikou zabývají, navázat kooperační vztahy. Nemusíme začínat to, co už je k dispozici,“ dodává Tesař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …