Annonce: Nejvíc práce nabízejí služby, kvůli krizi roste zájem o přivýdělky

02.06.2013 13:55 | Zprávy

Sezonní práce v průběhu dubna zahýbaly trhem s pracovními příležitostmi. Podle údajů poskytovatele inzerce společnosti ANNONCE vzrostla meziměsíčně nabídka výrobních a manuálních pozic o 16 %, míst v dopravě o 17 % a ve službách a gastronomii dokonce o 22 %. Ve službách a gastronomii jako v jednom z mála oborů nyní nabídka převyšuje poptávku.

Annonce: Nejvíc práce nabízejí služby, kvůli krizi roste zájem o přivýdělky
Foto: red
Popisek: Annonce

 

Nejvíce se podíl sezonních prací projevil ve službách a v gastronomii. Ty překonaly i stavebnictví, které letos oživilo méně než v předchozích letech. Vedle nárůstu nabídky těchto pozic se sezona projevila i na poklesu počtu hledajících. V dubnu tak nabídka pracovních míst v segmentu služeb a gastronomie převýšila poptávku, a to o 15 %. Převis inzerce s nabídkou pracovního uplatnění hlásil v dubnu podle ANNONCE také obor administrativa a obchod.

„Dubnová čísla, tedy začátek sezonních prací, jsou prvním nepřímým ukazatelem mírného snížení míry nezaměstnanosti. Naše data, zejména převisy nabídky nad poptávkou ve vybraných oborech, však ukazují i další potenciál pro zlepšení trhu s pracovními příležitostmi. Dobrou zprávou je více míst v operativě a administrativě, protože v této oblasti se v době krize nejvíce propouštělo a také bylo nejvíce uchazečů na jedno pracovní místo,“ říká analytik na segment práce ANNONCE Petr Langer.

Lidem nestačí příjmy, častěji hledají přivýdělek

Největší nepoměr mezi nabídkou pracovních pozic a počty uchazečů byl v dubnu podle údajů ANNONCE v segmentu výrobních a manuálních prací, včetně pozic ve stavebnictví. Tam připadaly zhruba tři zájemci na jedno pracovní místo. Obdobně vysoký převis poptávky byl také v případě brigád a domácích prací.

„V tomto případě nejde pouze o sezonní vliv, ale o dlouhodobý trend, který se v době krize jen prohloubil. Lidem s nižšími příjmy často nestačí jejich mzdy z hlavního pracovního poměru, a hledají proto možnost dalšího přivýdělku, jako jsou brigády, domácí práce či příležitostné práce ve stavebnictví,“ doplňuje na závěr Petr Langer.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

24. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:18 24. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se ve 24.…