Arcelor Mittal: Dalších sto milionů proti prachu

15.02.2014 13:34

ArcelorMittal Ostrava odpráší výklopníky rud a uhlí a omezí prašnost při vykládce materiálů.

Arcelor Mittal: Dalších sto milionů proti prachu
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

ArcelorMittal Ostrava podepsala smlouvu na odprášení výklopníků uhlí a rud obou aglomerací. Investice v hodnotě 125 milionů korun řeší zachytávání prachu, který vzniká při vykládce různých materiálů. Huť hodlá prostor vykládky vagonů kompletně zakrytovat a prach odvádět do nových tkaninových filtrů. V souladu s nejlepšími dostupnými technikami budou tyto filtry zachytávat přes 99 % odsátých prachových částic. Na realizaci zakázky se budou podílet zejména čeští dodavatelé – v tendru zvítězilo konsorcium tří tuzemských firem: Hutní Projekt Frýdek-Místek, Air Cleaning Technologies a STAMONT-Pozemní stavitelství.

Zařízení na odprášení výklopníků bude odsávat prach zvířený vykládkou materiálu (tzv. fugitivní emise) a odvádět ho do nového tkaninového filtru. Ten představuje nejlepší v současnosti známé řešení odprášení a dokáže zachytit i nejmenší částice tuhých znečišťujících látek o velikosti PM 2,5 i PM 1.

„Na aglomeracích již dnes plníme veškeré emisní limity, včetně těch evropských daných nejlepšími dostupnými technikami. Odprášení výklopníků můžeme považovat za nadstandardní opatření. Také proto nám na něj přispívá Evropská unie,“ vysvětluje Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí ArcelorMittal Ostrava.

Odprášení výklopníků je jednou z investičních akcí huti pro zlepšení životního prostředí v celkové hodnotě 2,6 miliardy korun, které se budou za podpory evropských peněz realizovat do konce roku 2015. Dotace na tento projekt dosáhla výše 85 % ceny. Zakázku za 125 milionů korun si mezi sebe rozdělí převážně české firmy. Společnosti Hutní Projekt Frýdek-Místek, Air Cleaning Technologies a STAMONT-Pozemní stavitelství uspěly v dvoukolovém tendru, jehož se zúčastnili čtyři soutěžící. Zkrátka nepřijdou ani místní firmy, které se budou podílet na subdodávkách z plných 80 %.

V současné době je akce odprášení ve fázi administrativní přípravy. Kromě jiného se vyřizuje stavební povolení a probíhají bezpečnostní školení pro dodavatele. Podle schváleného harmonogramu se začne stavět letos v červnu.

Provoz na aglomeraci vyžaduje pravidelné dodávky surovin, které se mísí a používají pro výrobu aglomerátu i surového železa. Železniční vagony přivážejí železnou rudu, pelety, koks, antracit a další sypké materiály z celého světa. Za jednu hodinu se na každé z aglomerací průměrně vyloží deset vagonů, což umožní přemístění až 24 000 tun surovin denně.

Výklopníky rud a uhlí musí celý vagón nadzvednout a vyprázdnit. V huti se používá jak rotorový typ výklopníku, který vagón otočí, tak sklopný; ten umožní materiál z čela vagonu vysypat pouhým nahnutím vagonu. Odprášení se dočkají oba typy výklopníků – v obou případech se zakrytují a zachycený prach se odvede do tkaninového filtru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…