Arcelor Mittal: Do zácvikového programu bude přijato 45 absolventů

16.02.2014 14:20

Společnost ArcelorMittal Ostrava přivítala 21 žáků školy Dakol – Střední odborné učiliště z Petrovic u Karviné a jejich pedagogy během plánované exkurze v huti. Společnost navázala se školou spolupráci a bude zajišťovat praktický výcvik talentovaných studentů přímo v hutních provozech. S dalšími školami v Havířově, Karviné nebo Frýdku-Místku firma o spolupráci jedná. V letošním roce totiž plánuje huť umístit do svého zácvikového programu až 45 nadaných absolventů.

Arcelor Mittal: Do zácvikového programu bude přijato 45 absolventů
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

ArcelorMittal Ostrava rozšiřuje spolupráci se školami v regionu, jejichž žákům poskytne praktický výcvik a později některým z nich i zaměstnání. „Máme zájem o mladé odborníky. Největší uplatnění u nás najdou hutníci-operátoři, mechanici strojů a zařízení, mechanici-seřizovači nebo mechanici-elektrotechnici,“ říká Iveta Danysová z oddělení vzdělávání, rozvoje a náboru zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava. Jedná se zejména o žáky studijních oborů s maturitou. „Školy i jejich studenti mají o tuto spolupráci zájem, což nám dodává motivaci společné projekty ještě vylepšovat,“ dodává Danysová.

Čerstvé absolventy středních a vysokých technických škol nabírá ArcelorMittal Ostrava každoročně do tzv. trainee programu – speciálního ročního zácvikového programu, který umožňuje nastartovat pracovní kariéru v huti. V letošním roce chce huť umístit do programu až 45 nadaných absolventů. V rámci programu jsou absolventi zařazeni na konkrétní pracovní pozici a souběžně se seznamují s dalšími pracovišti formou krátkých stáží a stínováním vedoucích pracovníků jednotlivých provozů. Kromě pracovních povinností je pro účastníky připravena celá řada rozvojových aktivit zaměřených na zlepšování tvrdých i měkkých kompetencí, znalosti angličtiny a k dispozici jsou i různá praktická školení v zahraničních podnicích skupiny ArcelorMittal. Na konci programu se účastníkům připravuje kariérní plán až na 8 let dopředu.

„Je docela obtížné najít kvalifikovaného odborníka, takže jednou z možností je si vlastní odborníky vychovat a znalosti jim postupně předávat. Trainee program je dobrou platformou, protože nám umožňuje kariéru absolventů lépe odstartovat i naplánovat,“ vysvětluje Veronika Muroňová, vedoucí vzdělávání, rozvoje a náboru zaměstnanců v ArcelorMittal Ostrava.

V minulém týdnu huť navštívila strojnická třída učiliště z Petrovic. Studenti se seznámili s bezpečnostními pravidly a prohlédli si část výrobního procesu. Za plného provozu na válcovně měli například možnost sledovat výrobní proces od polotovaru až po finální výrobek. Na závěr debatovali s odborníky v huti o společnosti a aspektech zaměstnání v hutnickém průmyslu. „Žáci, kteří byli v závěrečné diskuzi nebývale aktivní, si odnesli velmi zajímavé poznatky a někteří možná dokonce vizi vlastní budoucnosti,“ říká Pavel Fukala, pedagog z petrovického učiliště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…