ArcelorMittal Ostrava zahajuje výstavbu odprášení chladicích aglomeračních pásů

11.07.2014 18:54

Pět chladicích pásů na aglomeraci se dočká odprášení tkaninovým filtrem. Huť ArcelorMittal Ostrava právě obdržela stavební povolení na první část této investice v hodnotě cca 400 milionů korun a zahajuje výstavbu odprášení dvou pásů jižní části aglomerace.

ArcelorMittal Ostrava zahajuje výstavbu odprášení chladicích aglomeračních pásů
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Pro stejnou investici na zbývající tři pásy severní aglomerace se nyní připravuje potřebná dokumentace. Odprášení všech pěti pásů v celkové hodnotě 600 milionů korun zachytí ročně až 198 tun tzv. fugitivních emisí prachu. Tyto investice patří do skupiny nadstandardních ekologických opatření, na které huť získala dotace z EU. Zakázku na jižní části aglomerace povede konsorcium složené z českých firem AC Technologies, Hutní projekt Frýdek-Místek a Stamont. Zahájení stavby na severní části se očekává v říjnu a proběhne pod vedením rovněž českého dodavatele ZVVZ-Enven.

„Letošní a příští rok budou ve znamení intenzivní investiční výstavby. Většinou půjde o výstavbu tkaninových filtrů. U všech dotovaných ekologických investic v hodnotě 2,6 miliardy korun se počítá s uvedením do provozu do konce roku 2015,“ upozorňuje Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí ArcelorMittal Ostrava a dodává, že huť pro tyto investice volí výhradně nejmodernější dostupná řešení, která jsou schopná zachytit i nejmenší prachové částice. Jen tak se sníží emise pod požadované evropské limity, které již dnes ArcelorMittal Ostrava plní.

Zahájení stavby na jižní aglomeraci huť i dodavatelé připravovali několik měsíců. Dodavatel zpracoval jednotlivé stupně nutné dokumentace včetně dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Se stavbou souhlasily všechny dotčené úřady (Úřad městského obvodu Radvanice a Bartovice, odbor stavebního řádu, dopravy a životního prostředí) a na konci června huť obdržela stavební povolení a zahájila stavební práce.

Odprášení chladicích pásů bude zachytávat prachové částice, které se uvolňují při chlazení aglomerátu z 850 stupňů na 100 °C. Teplota se snižuje proto, aby nedošlo ke spálení gumových dopravních pásů, které transportují aglomerát do vysoké pece. Chladí se vháněním studeného vzduchu do aglomerátu, což vede k uvolňování a víření prachu. Nové investice umožní všech pět chladicích pásů zakrytovat a vzduch s prachem zpod krytu odsávat 80 metrů dlouhým potrubím do dvou nových tkaninových filtrů. Jde o v současnosti nejlepší známé řešení odprášení podle tzv. nejlepších dostupných technik BAT.

Odprášení chladicích pásů v aglomeracích za 615 milionů korun je součástí řady investičních akcí pro zlepšení životního prostředí. S využitím evropských financí se do konce roku 2015 uskuteční šest projektů na odprášení provozů aglomerace a vysokých pecí a jeden na snížení oxidů dusíku z energetiky. Celková hodnota investic přesahuje 2,6 miliardy korun, přičemž největší přínos pro životní prostřední představuje zavádění dalších tkaninových filtrů a posílení odprašování na technologické maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…