Armáda ČR: 500 vojáků absolvuje kurz Českého červeného kříže

17.11.2020 19:15

Od pondělí 16. listopadu absolvuje postupně 500 vojáků kurz „přípravy pomocného personálu ve zdravotnictví“, který od října tohoto roku pořádá Český červený kříž pro dobrovolníky - laiky. Tito vojáci jsou určeni k nasazení do zařízení sociálních služeb nebo zdravotnických zařízení.

Armáda ČR: 500 vojáků absolvuje kurz Českého červeného kříže
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jde o jednodenni´ kurz, během kterého se vojáci sezna´mi´ s jednoduchy´mi za´klady pe´cˇe o nemocne´ho na lu°zˇku – od obstara´ni´ osobni´ hygieny, prˇes poda´va´ni´ stravy azˇ po komunikaci s nemocny´m. Výuka je rozložena do osmi vyučovacích hodin. Součástí výuky je také školení v oblékání, svlékání a likvidace osobních ochranných pracovních pomůcek. Takové školení absolvují vojáci vždy před nástupem do zařízení, praktické cvičení však urychlí a zdokonalí jejich praxi. Na konci kurzu vojáci obdrží certifikáty ČČK.

„Spolupráci s Českým červeným křížem a tento kurz jsem navrhla týmu chytré karantény. Doplní potřebné znalosti a zkušenosti vojákům ve velmi krátké době. Ti mohou být v podstatě ihned nasazeni do zařízení, kde je urgentní potřeba personálu,“ komentuje spolupráci plukovnice Lucie Jarešová, hlavní sestra Ministerstva obrany. Kurzy Českého červeného kříže pro vojáky se budou konat v prostorách záložního zdravotnického zařízení v Letňanech a v prostorách Oblastního spolku ČČK v Olomouci. V Letňanech budou v deseti termínech školeni vojáci vždy ve dvou skupinách po patnácti. Tedy každý den se vyškolí celkem 30 vojáků. Prostory areálu to umožňují svou velikostí. V Olomouci budou vojáci školeni v jedné skupině do 15 osob a to ve 14 termínech. Cílem je zde proškolit postupně 200 vojáků.

„Realizací těchto kurzů naplňuje ČČK své poslání podpůrné organizace vojenské zdravotnické služby armády. Věřím, že proškolení vojáci budou úspěšně nápomocni profesionálním zdravotníkům a pomohou tak zvládnout nápor, který COVID-19 znamená pro náš zdravotnický systém či zařízení sociálních služeb," uvedl Marek Jukl, prezident ČČK.

„Snažíme se pomoci přetíženému personálu v nemocnicích a sociálních zařízeních. Získané´ vědomosti a dovednosti uplatní vojáci při pomocných pracích a asistenci při základní péči o klienty, kterou budou vykonávat místo chybějícího personálu,“ komentuje plukovnice Jarešová.

O navýšení počtu vojáků, kteří mají pomáhat zdravotnickým zařízením a domovům sociální péče, až na 900, rozhodla vláda v pondělí 9. listopadu 2020. Dalších 400 vojáků je určeno pro nasazení do páteřních (fakultních) nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Tito vojáci již absolvovali rozšířené kurzy první pomoci. S jejich nasazením se počítá od středy 18. listopadu v počtu 359 vojáků. Armáda České republiky momentálně eviduje 43 požadavků na jejich pomoc do nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…