Armáda ČR: Češi v Kábulu uctili památku padlých kolegů a kamarádů

11.07.2020 22:03

Příslušníci 21. Úkolového uskupení Armády ČR v misi Resolute Support pochodem kolem základny HKIA v Kábulu uctili památku českých vojáků, kteří před šesti lety zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základny Bagrám v Afghánistánu.

Armáda ČR: Češi v Kábulu uctili památku padlých kolegů a kamarádů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vojáci si připomněli smutné výročí úmrtí štábních praporčíků i. m. Libora Ligače, Davida Beneše, Ivo Klusáka a Jana Šenkýře. Jednotka tehdy plnila úkoly spojené s patrolováním a získáváním informací od civilního obyvatelstva v oblasti kolem letecké základny Bagrám. Během incidentu byl těžce raněn také štábní praporčík i. m. Jaroslav Lieskovan, který vážným zraněním podlehl 14. července 2014 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se nemohl uskutečnit pietní akt všech vojáků u památníku padlých českých vojáků uprostřed základny HKIA (Hamid Karzai International Airport). Proto se příslušníci 21. úkolového uskupení rozhodli uctít památku pochodem. Byla zvolena trasa o délce čtyři kilometry, což odpovídá vzdálenosti od místa neštěstí na základnu Bagrám. Vojáci ji zdolali v kompletní balistické ochraně, vyzbrojeni dlouhou i krátkou zbraní. Po dokončení zapálili symbolickou svíčku za každého padlého.

K pietnímu místu pak velitel 21. úkolového uskupení položil věnec. „Je velmi důležité, že si vojáci i občané České republiky uvědomují, jak zásadní je připomínat si památku našich padlých kolegů a kamarádů,“ uvedl podplukovník Jiří Hertl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…