Armáda ČR: Češi v Mali pokračují ve výcviku tamních vojáků, byť je omezený

22.06.2020 22:48

Slavnostní vyřazení šesti nových instruktorů malijské armády se uskutečnilo minulý týden ve výcvikovém kempu v Koulikoru. Základně, vzdálené asi 60 km od hlavního velitelství výcvikové mise v Bamaku, nově velí český důstojník, plukovník Martin Botík. Přítomnost Armády ČR tak v této západoafrické zemi je mnohem viditelnější také vzhledem k tomu, že jsme 12. června převzali velení EUTM v čele s brigádním generálem Františkem Ridzákem.

Armáda ČR: Češi v Mali pokračují ve výcviku tamních vojáků, byť je omezený
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Protože v misi stále platí přísná hygienická opatření kvůli onemocnění COVID-19, výcvik je omezený na minimum a vyřazení proběhlo v komorní atmosféře. Celkem šest malijských vojáků absolvovalo třítýdenní výcvikový kurz pro instruktory (Company Instructor Course). „Za normálních podmínek probíhá v kempu souběžně několik kurzů. Teď, kvůli pandemii, jsme v červnu mohli realizovat jen tento jediný, abychom neohrožovali sebe ani malijské partnery. Poté, co jsem převzal velení, bude mým hlavním úkolem vrátit výcvik do normálu, jakmile jak nám to situace umožní,“ vysvětlil velitel základny v Koulikoru plukovník Martin Botík.

Pět malijských praporčíků a jeden desátník teď budou moci vést výcvik svých vojáků před nasazením do operací, a to až do velikosti roty. Kurzisté se museli naučit naplánovat výcvik, zvládnout taktické dovednosti, správně zacházet se zbraněmi, poskytnout první pomoc v boji, drilovat reakce na improvizovaná výbušná zařízení, ale také si osvojit pedagogické a komunikační schopnosti. Neodmyslitelnou součástí každého výcviku je i studium problematiky mezinárodního humanitárního práva. „S malijskými vojáky obecně je dobrá spolupráce, mají velikou motivaci. V této skupině byli navíc zkušení vojáci. Absolventi mají za sebou už druhou fázi výcviku z celkových čtyř. Budeme pokračovat v červenci další fází, kdy začneme Malijce zapojovat do výcviku už jako instruktory,“ uzavírá hlavní instruktor major Desmond O´Reilly z Irska.

Hlavním úkolem výcvikové mise EUTM je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády tak, aby byla v budoucnu schopna samostatně čelit útokům ozbrojených džihádistických a islámských teroristických skupin a zajistit suverenitu a teritoriální integritu země. Má rovněž podporovat výstavbu nedávno vytvořených Společných sil zemí G5 Sahel (Mauritánie, Mali, Burkina Faso, Niger a Čad).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…