Armáda ČR: Čeští vojáci ve spolupráci s hnutím Stonožka předali pomůcky dětem ve školách v Bamaku

30.06.2019 22:38

Hlavní město Bamako, které se nachází v africké zemi Mali, se na několik měsíců stalo místem působení prostějovských průzkumníků. Mají zde za úkol chránit velitelství mise EUTM Mali (European Union Training Mission Mali) a zároveň reprezentovat schopnosti a možnosti AČR.

Armáda ČR: Čeští vojáci ve spolupráci s hnutím Stonožka předali pomůcky dětem ve školách v Bamaku
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Již devatenáct let funguje spolupráce mezi armádou České republiky a hnutím Na vlastních nohou Stonožka. Proto není divu, že se iniciativa tohoto sdružení obrací všude, kde působí čeští vojáci.

„Jsme velmi hrdí, že v České republice toto hnutí vzniklo a dalo si za jeden z cílů podporovat obyvatele sužovaných krajin, a to ve spolupráci s Armádou ČR, která své vojáky v těchto krajinách mívá. Proto s velkou vděčností a zodpovědností vůči nejmenším dárcům a přispěvovatelům předáváme jejich dary tam, kde to vidíme jako nejdůležitější,“ řekl velitel 1. ÚU AČR v Mali kapitán Marek Krajčík, jenž je příslušníkem 53. pluku průzkumu a elektronického boje v Opavě.

Dary předali tam, kde to je potřeba

On sám se tohoto okamžiku účastnil, aby mohl jako velitel české mise v Mali garantovat, že tyto dary budou předány tam, kde je to potřeba. Kapitán Marek Krajčík ve spolupráci s kapitánem L.G. (garant projektu Stonožka v Mali) vytipovali a ocenili šest žáků základní školy v Kati s nejlepším prospěchem, aby i tímto způsobem upozornili na důležitost a potřebnost vzdělání pro budoucnost této země.

Ostatním žákům škol v Kati předali psací a jiné pomůcky, které budou žáci využívat při výuce. Toto gesto je velmi důležité při jednání s různými představiteli státní správy, kteří v české armádě mohou vidět nejen dobře vycvičené a organizované vojáky, ale také lidi z masa a kostí, kteří jsou schopni vnímat problematiku chudších částí světa v širším měřítku.

  • Školní budova je složena ze dvou škol prvního stupně, to je od 1. do 6. třídy, a jedné školy druhého stupně, to je od 7. – 9. třídy. Každá škola má svého ředitele a navštěvuje ji celkem 850 studentů. Doba výuky je od 8 do 12 hodin a po obědě od 15 do 16 hodin. Děti vyučuje celkem 48 učitelů, a to z majoritní části residentů Kati, několik jich denně dojíždí z centra Bamaka.
  • Výuka je zaměřena na předměty jako čtení, psaní, dějepis, zeměpis, matematiku, biologii, přírodní vědy i francouzštinu.
  • Po absolvování devíti let školní docházky jsou studenti podrobeni státní zkoušce. Při jejím úspěšném složení, může student pokračovat ve studiu středoškolského stupně vzdělání. V opačném případě má možnost vybrat si učňovský obor bez přijímacího řízení. Školní docházka v Mali není povinná.
  • Škola v Kati nemá elektřinu a nemají ani rozvodnou síť vodovodního potrubí. Na pozemku školy je jediná vrtaná studna včetně čerpadla, která vodou zásobuje celou školu, studenty i učitele. Školní jídelna o velikosti asi 30 metrů čtverečních je vybavena pár lavicemi v nelichotivém stavu, asi tucet jich je v neprovozuschopném stavu.
  • Ve škole se nevaří, děti chodí na oběd domů. Jídelna je zde pro případy dětí, které jsou ze vzdálenějších oblastí a mohou se zde najíst – i když veškerý volný čas je zde tráven spíše venku. Červen je závěrečný pro školy prvního stupně, školy druhého stupně pokračují ve výuce až do konce července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…