Armáda ČR: Cvičení Czech Lion prověřilo nejen vojáky v poli, ale také nové důstojníky ve štábech

24.09.2021 17:05 | Tisková zpráva

1200 vojáků s 250 kusy techniky včetně bojových vozidel pěchoty a tanků. Tak vypadalo letošní největší cvičení pozemních sil Czech Lion, které probíhalo po dva týdny na Libavé a v armádním simulačním centru v Brně.

Armáda ČR: Cvičení Czech Lion prověřilo nejen vojáky v poli, ale také nové důstojníky ve štábech
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Protože se štáby obou hlavních zapojených jednotek – Velitelství pozemních sil i 7. mechanizované brigády – nedávno obměnily nebo výrazně narostly, výcvik měl především prověřit schopnosti nových velitelů a štábů velet podřízeným jednotkám bojového uskupení.

„Ze své předchozí praxe mám zkušenosti s plánováním vojenských operací, dokonce v mezinárodním prostředí. Nové pro mě ale bylo mnohem širší a vzájemně provázanější zapojení do přípravy a provedení cvičení. Vedle plánování jsem se podílel na přípravě řídícího štábu nebo přípravě simulovaných incidentů a časové koordinaci rozehry,“ říká například major Miroslav Tomiczek z Velitelství pozemních sil, které vystupovalo v dvojí roli – jednak cvičení řídilo a zároveň se ho i účastnilo.

Štáb tohoto velitelství se vloni výrazně rozrostl a právě účastí na Czech Lion si mohli nováčci ujasnit svou roli v procesech plánování a řízení operací. Podobně jsou na tom i štáby 7. mechanizované brigády, kde došlo k přirozeným posunům na místech a obměně personálu.

„V armádě jsem 15 let. Do konce minulého roku jsem sloužil u 72. mechanizovaného praporu, nyní jsem na štábu brigády. Czech Lion je ale pro mě jedním velkým poprvé. Byť jsou na úrovni štábu brigády v základu postupy obdobné jako na praporu, liší se jejich dosah a důležitost. Vnímám zodpovědnost, jakou naše rozhodnutí ovlivňují prvky ve strukturách pod námi a životy našich spolubojovníků,“ doplňuje nadrotmistr Martin Javornický.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Připravení velitelé a štáby jsou klíčoví

Podle velitele 7. brigádního úkolového uskupení brigádního generála Petra Svobody jsou všestranně připravení velitelé a štáby pro provádění operací naprosto klíčoví. „Právě cvičení jako je Czech Lion nám pomáhá rozvinout schopnost jednat rychle a efektivně, propojit snahu jednotlivých skupin a vytvořit sehraný, bezchybně fungující tým odborníků. S takovou partou se nebojím postavit čelem jakékoli výzvě,“ zdůraznil.

Desítky virtuálních situací včetně útoku na Brno

Během dvou týdnů museli vojáci řešit desítky virtuálních incidentů, které prověřily jejich schopnost správně reagovat na aktuální situaci na bojišti. Manévry simulovaly obranu před útokem nepřítele, který se snaží proniknout z Polska dál ve směru na Brno.

Přestože bylo cvičení koncipováno především jako velitelsko-štábní s počítačovou podporou, část vojáků se i s těžkou technikou vydala do výcvikového prostoru. Mechanizované a tankové jednotky brigády zde procvičovaly útok na pozice nepřítele, k dispozici přitom měly dělostřeleckou podporu minometů, ženijní podporu v podobě minových vrhačů, odstřelovače, bezpilotní prostředek i bitevní vrtulníky Mi-24 a stíhačky Gripen.

„Tuto praktickou část vnímám jako velmi důležitou. Po koronavirové pauze, kdy vojáci i velitelé vyměnili cvičiště za domovy pro seniory či nemocnice, se potřebují znovu dostat do tempa. Jsem potěšen, že během cvičení prokázali vysokou úroveň připravenosti,“ dodává vrchní praporčík brigády nadpraporčík Aleš Machálka.

  • Cvičení Czech Lion bylo společně se cvičeními Ample Strike a Hradba součástí komplexního cvičení strategické, operační a taktické úrovně Odolné Česko, které prověřilo funkčnost nově optimalizovaného systému velení a řízení a zároveň úroveň připravenosti k obraně České republiky v kolektivu států NATO.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…