Armáda ČR: Další vojáci jsou připraveni na misi v Mali

10.02.2019 18:37

Vojáci 13. úkolového uskupení EUTM-M jsou připraveni působit v africkém Mali. Úspěšně zvládli certifikační cvičení Sahel 1/2019, které se dva týdny odehrávalo ve vojenském prostoru Boletice. Do zahraniční operace se jednotka vypraví v průběhu několika týdnů.

Armáda ČR: Další vojáci jsou připraveni na misi v Mali
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Kontingent, který je vystavěn na bázi 102. průzkumného praporu a 44. lehkého motorizovaného praporu, zvládl certifikaci na výbornou: „Cvičily se veškeré situace, které mohou jednotku na misi potkat – například napadení základny, zvládnutí nespokojeného davu místních obyvatel, ošetření raněných, ozbrojené doprovody, zajištění ochrany VIP osob či mentoring ozbrojených složek malijské armády v cizím jazyce. Se všemi situacemi si vojáci poradili bez problémů," uvedl velitel jednotky kapitán Marek Krajčík.

Zvláštností výcviku byla účast dvou francouzských kadetů z elitní vojenské školy v Bretani, kteří si zahráli role velitele výcvikové základny, manažera afrického hotelu, vystupovali jako vojáci malijské armády při střelbách nebo byli součástí rozjásaného davu. „Konfrontací s rodilým mluvčím se nejlépe prolamuje jazyková bariéra. Certifikovaná jednotka má možnost v praxi si vyzkoušet situace, kdy druhá strana nemluví česky, ale domluva je nezbytná pro splnění úkolu nebo záchranu života,“ řekl koordinátor cvičení a náčelník skupiny rozehry nadporučík Vlastimil Vašina, příslušník centra přípravy do zahraničních operací Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov.

Do Afriky se zanedlouho vydá více než stovka vojáků, pro většinu se přitom nejedná o první výjezd do zahraničí: „Bude to moje osmá mise. Do Mali jedu ale poprvé. Jsem zvědavý, jak se bude africké prostředí lišit například od afghánského," uvedl jeden z vojáků.

Příslušníci 13. úkolového uskupení EUTM-M budou mít v Mali za úkol ochranu a obranu kasáren a doprovod mentorů a instruktorů, kteří cvičí příslušníky místních ozbrojených složek nejen v Koulikoru, ale i v jiných částech země. Jednotka bude v zemi působit do podzimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…