Armáda ČR: Desítky nových vojáků posílily 7. brigádu, počítá se s nimi i při nasazení proti koronaviru

05.04.2020 7:34

Bezmála šest desítek nováčků nastoupilo 1. dubna k 7. mechanizované brigádě a jejím podřízeným praporům. Útvary hranické brigády nabírají rekruty čtyřikrát do roka, většinu z nich tvoří lidé, kteří přicházejí z civilu.

Armáda ČR: Desítky nových vojáků posílily 7. brigádu, počítá se s nimi i při nasazení proti koronaviru
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Průběžné a pravidelné doplňování stavu všech hodnostních sborů je pro chod velitelství brigády i útvarů a hladký průběh plnění všech úkolů velmi důležité,“ říká vrchní praporčík 7. mechanizované brigády Aleš Machálka.

V rámci armádního systému řízení kariér jsou vojáci povyšováni a přebírají vyšší a zodpovědnější funkce. Uvolněná místa pak velitelé mohou zaplnit nováčky – rekruty. Naplněnost jednotek podle Machálka stabilně dosahuje přes 90 procent.

Jako nástup do nové práce

Podle Machálka nyní čeká nováčky, kteří mají za sebou úvodní tříměsíční základní výcvik u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově, takzvaná nalévárna. Není nepodobná prvním dnům zaměstnance například ve státní správě: „Budou mít přednášky, poučení a školení mimo jiné z oblasti bezpečnosti práce, bezpečnosti při řízení a použití vozidel, seznamují se rovněž s komunikační bezpečností při manipulaci s dokumenty ve fyzické i elektronické podobě,“ prozrazuje.

Kromě tohoto základu, který je běžný i v civilních zaměstnáních, pak noví vojáci absolvují školení týkající se správné obsluhy a činnosti se zbraněmi, které má jednotka ve výzbroji. A jako vyvrcholení samozřejmě intenzivní vyrovnávací výcvik, aby se co nejrychleji vypracovali na úroveň ostatních.

Na nejvyšším stupni u 7. mechanizované brigády v Hranicích nováčky přivítal osobně její velitel, plukovník Petr Svoboda. Popřál jim úspěchy ve vojenské kariéře a vyzval je k maximálnímu nasazení, jenž tato profese vyžaduje i s ohledem na současnou situaci ve světě a České republice.

Nováčci proti koronaviru

Kromě vojáků 71. mechanizovaného praporu, kteří po celý rok drží hotovost pro alianční Síly velmi rychlé reakce (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force), se opatření související s šířením koronaviru dotkla všech podřízených útvarů hranické brigády. Vojáky vyčleňuje 72. mechanizovaný prapor, 73. tankový prapor i 74. mechanizovaný prapor. Celkem jich slouží zhruba čtyři stovky.

„Jakmile nováčci projdou všemi procedurami a začlení se do jednotek, počítá se s jejich nasazením i v rámci opatření k zamezení šíření virové nákazy v rámci určených hotovostí,“ podotýká velitel 7. brigády plukovník Petr Svoboda.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…