Armáda ČR: Devátá strážní rota vystřídala osmou na afghánské základně Bagrám

16.10.2017 8:05

Vojáci 8. strážní roty, jejíž jádro tvořili příslušníci 53. pluku průzkumu a elektronického boje, ukončili plnění operačního úkolu v afghánské provincii Parwan a předali ho svým nástupcům 9. strážní rotě, jejíž základ tvoří vojáci 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce.

Armáda ČR: Devátá strážní rota vystřídala osmou na afghánské základně Bagrám
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil velvyslanec České republiky v Afghánistánu Petr Štěpánek, velitel amerických vojsk v Afghánistánu generálmajor Quintas, velitel 15. úkolového uskupení Armády České republiky v operaci Resolute Support (RS) plukovník Daniel Zlatník a za TaskForce 3 podplukovník Geronimo De Mure, pod jehož operačním velením česká rota v provincii Parwan působí.

Velitel 8. strážní roty kpt. Milan Němec poděkoval svým vojákům i koaličním partnerům za dobře odvedenou práci a popřál šťastný návrat do vlasti a ke svým rodinám. Rovněž popřál nastupující 9. strážní rotě hodně úspěchů a bezproblémové plnění operačního úkolu v prostoru nasazení.

Úspěšně čelili hrozbám

Velitel nastupující 9. strážní roty kapitán Roman Rostás poděkoval svým předchůdcům za skvělou práci: „Plnili úkol v prostředí plném hrozeb, kterým jako sehraný tým úspěšně čelili. S potěšením jsem zjistil, že naši partneři na základně i mimo ni si profesionálního přístupu 8. strážní roty velice cení, což nám vytvořilo skvělé výchozí podmínky pro činnost v mezinárodním týmu,“ řekl kapitán Rostás.

V průběhu svého působení 8. strážní rota provedla více než čtyři sta dvacet patrol v provincii Parwan, zrealizovala řadu projektů rychlého dopadu, které byly směřovány na podporu školství, vodohospodářství, infrastruktury a podporu afghánských ozbrojených sil (ANDSF).

Ve spolupráci s ANDSF se příslušníci české jednotky účastnili několika prohledávacích operací, na kterých bylo zadrženo více jak sedm set padesát kilogramů výbušnin, protipěchotní miny, ruční zbraně a také různé komponenty pro výrobu sebevražedných vest. Rovněž zajistili několik hledaných osob, které byly podezřelé z činnosti proti koaličním jednotkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…