Armáda ČR: Do Přáslavic se vrací historické BVP-1, které zde dvacet let sloužilo

01.02.2021 22:54

Každý si své pracovní prostředí zvelebuje jinak. Vojenské útvary s úctou ke svým předchůdcům budují síně tradic, stavějí pietní místa či vystavují historickou techniku, pro ně typickou. Přáslavický 72. mechanizovaný prapor se nově pyšní dvěma BVP-1, vozidly, která se v tehdejší ČSLA začala objevovat koncem 70. let, a jejich nástupce, BVP-2, armáda používá dodnes.

Armáda ČR: Do Přáslavic se vrací historické BVP-1, které zde dvacet let sloužilo
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„BVP-1, tedy bojové vozidlo pěchoty, jsme ve dvou kusech získali od 42. mechanizovaného praporu na konci ledna. Jsou to pro nás významné exponáty: Jedno, konkrétně BVP-1 s věžovým číslem 335, totiž kdysi patřilo do výzbroje přímo našeho útvaru a sloužilo u něj dlouhých dvacet let,“ podotýká velitel praporu podplukovník Martin Hajduch.

„Bévépéčko“ ve své době představovalo vozidlo velmi kvalitní konstrukce. Šlo o u nás licenčně vyráběné sovětské lehké bojové pásové vozidlo BMP-1, jehož produkce ve slovenských závodech dosáhla v letech 1970-1989 neuvěřitelných 18 tisíc kusů. Odebírala je jak sovětská armáda, tak některé zahraniční státy.

„Vojáci si u něj považovali především malé světlé výšky, která mu pomáhala pohybovat se v terénu s nízkou pravděpodobností odhalení. Ceněno bylo také pro snadnou údržbu. Schopnost plavat a hlavně pohyb po pásech mu propůjčovaly neobyčejnou mrštnost v těžko prostupném terénu. Jeho slabinou, kterou sdílí i nástupce BVP-2 používaný dodnes 7. mechanizovanou brigádou, je nízký stupeň balistické ochrany, neboť při dnešních možnostech pancíř prorazí i střela z velkorážné pušky,“ vysvětluje Hajduch.

BVP-1 i BVP-2 jsou elegantní a v řadě parametrů nadčasové. V čem bohužel tato vozidla silně zaostávají, jsou systémy komunikace, vedení a řízení palby, aktivní i pasivní ochrana a protiopatření. V moderním pojetí armády jsou tyto schopnosti nutností a bévépéčka už tyto požadavky nedokážou splnit.

Své místo si ale 72. mechanizovaného praporu najdou: Jako vzpomínka na mnoho let tvrdé práce vojáků, jedno z nich vítá příchozí spolu s tankem T-34 u vjezdu do posádky a druhé jako důstojná stráž doplňuje památník hrdinů.

Jejich vystavením ale přáslavičtí s prací nekončí. „Logistici budou mít za úkol své staronové svěřence zrenovovat, stejně jako tank T-34, o který pečují vojáci 73. tankového praporu,“ uzavírá Hajduch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…