Armáda ČR: Do slavnostní přehlídky se zapojí přes dva tisíce osob a více než dvě stě kusů techniky

20.09.2018 22:28

Vrcholem armádní části oslav 100 let republiky bude 28. října vojenská přehlídka na pražské Evropské třídě. Zúčastní se jí přes 2200 osob a 236 kusů letecké a pozemní techniky Armády ČR, složek IZS, Generálního ředitelství cel a městské policie. Detaily dnes novinářům na tiskové konferenci představili ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata a jeho první zástupce generálporučík Jiří Baloun.

Armáda ČR: Do slavnostní přehlídky se zapojí přes dva tisíce osob a více než dvě stě kusů techniky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Stovku je možné oslavit pouze jednou a já věřím, že akce připravované armádou na poslední říjnový víkend budou skutečným vyvrcholením celoročních oslav. Nejlákavější zřejmě bude vojenská přehlídka. Na té chceme návštěvníkům ukázat, jak dnešní armáda vypadá a kdo a s jakou technikou je připravený bránit vlast,“ řekl na tiskové konferenci ministr obrany Lubomír Metnar a připomněl, že podobná přehlídka se uskutečnila v roce 2008 a před tím ještě v roce 1985.

Jednou z priorit šéfa resortu je i další rozvoj a modernizace armády. „Nejdůležitější jsou ale vždy vojáci, kteří svůj život spojují s obranou vlasti. Někdy za svou zemi ale přináší i oběť nejvyšší,“ konstatoval ministr Metnar.

Historie a tradice

Podle náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Aleše Opaty je velmi důležité, že se vojenská přehlídka připravuje. „A to z hlediska historie a tradic, protože československá armáda před sto lety stála u vzniku samostatného státu. V současné době máme velice dobře vycvičené vojáky a stejně takovou disciplínu měli i tehdejší legionáři, kteří se o vznik Československa zasloužili,“ konstatoval generál Opata.

Upozornil, že na vojenské přehlídce budou pochodovat převážně váleční veteráni, kteří prošli konflikty od Balkánu až po Asii a získali obrovské zkušenosti. I pro ně je velkým vyznamenáním, že se prezentace armády v takovém stylu mohou zúčastnit. „Nesmíme ale zapomenout ani na spolupráci se Slovenskem, byť se oba státy v roce 1993 rozdělily. Naše vztahy v armádní oblasti jsou nadstandardní a připravujeme společně řadu projektů,“ dodal náčelník Generálního štábu AČR.

Mezinárodní rozměry

Přehlídku, která připomene vlastenectví, tradice a ukáže veřejnosti to, co je armáda schopná zvládnout, připravují zástupci ministerstva obrany a armády už dva roky. Tým vede generálporučík Jiří Baloun. „Přehlídku na ulici Evropská považujeme za jednu z nejvýznamnějších součástí oslav, a to nejen z hlediska rozsahu, ale také z hlediska zahraniční účasti. Přestože není masová, symbolizuje mezinárodní rozměry, které popisují tehdejší situaci,“ sdělil generálporučík Baloun, který je přesvědčen, že oslavy stého založení samostatného státu do hlavního města přilákají tisíce návštěvníků.

V rámci oslav se od pátku 26. do neděle 28. října uskuteční čtyři velké akce. Po celé tři dny bude v Letenských sadech k vidění technika, která reprezentuje historický vývoj armády, ale také policistů, hasičů a zdravotnické záchranné služby. „Bezesporu nejcennějším exponátem zde bude například tank proti Hitlerovi Škoda LT 35, nejstarší automobil z doby legií Fiat z roku 1917 či obrněný transportér OT-64 SKOT z poloviny šedesátých let,“ popsal generál Baloun. Na Letné bude připravený doprovodný program včetně vystoupení hudby francouzské cizinecké legie či akčních ukázek.

Na sobotu v 11 hodin je na Hradčanském náměstí za účasti prezidenta Miloše Zemana, vrchního velitele ozbrojených sil, naplánovaná přísaha 900 vojáků a složení slibu 400 policistů a hasičů. Nedělní program začne v 10.30 hodin pietním aktem v památníku Vítkov, kterého se zúčastní jednotky Čestné stráže, Hradní stráže, policie, ale také jednotky Ozbrojených sil Slovenské republiky. Ve 14 hodin prezident Zeman zahájí slavnostní přehlídku na ulici Evropská.

Přehlídku odstartuje průlet letounů

Jako první proletí vojenští piloti, poté letouny slovenských ozbrojených sil a na závěr policie. Následovat bude pochod vyčleněných jednotek a průjezd techniky. Vojáci předvedou přes sto strojů, zbylé složky vždy kolem dvaceti. K vidění budou jak lehká vozidla, tak i těžká technika včetně tanků. Armádní pásová technika bude vybavena gumovými patkami, aby pásy neponičily vozovku, těžkou techniku například hasičů lidé uvidí na podvalnících. Přehlídku zakončí přelet armádních vrtulníků s dýmem v barvě trikolory. Kvůli přeletům bude asi na hodinu uzavřen vzdušný provoz nad mezinárodním letištěm v Ruzyni. „Přehlídka je mimořádnou příležitostí vidět hlavní druhy techniky na jednom místě a v jeden okamžik,“ dodal generál Baloun.

Symbolicky se přehlídky zúčastní i zástupci USA, Francie, Velké Británie a Itálie. Tedy zemí, které pomohly ke vzniku Československa. Slovensko pošle svou čestnou jednotku, vlajkonoše a leteckou techniku. Pokud počasí dovolí, vojáci vynesou historické bojové prapory na rozkaz prezidenta republiky.

Koncerty i výstavy

Veškerá technika se shromáždí v kasárnách 17. listopadu v Ruzyni a při prezentaci pojede podél ulice Evropská až na Vítězné náměstí. Pozvaní hosté budou dění sledovat z tribun umístěných u hotelu Diplomat, diváci pak budou moci stát po obou stranách ulice Evropská. Pěší proud bude mít délku okolo jednoho kilometru, kolona techniky bude měřit více než pět kilometrů.

Kromě přehlídky si České republika připomene vznik samostatného státu Čechů a Slováků i řadou dalších akcí. Na programu budou koncerty i výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…