Armáda ČR: Generál Opata ocenil vojáky aktivní zálohy za dvacet let služby

24.05.2022 20:29 | Tisková zpráva

V úterý 24. května se setkal náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata v Domě armády Praha s vojáky aktivní zálohy. Jako poděkování za výtečné výsledky a aktivní přístup během dvacetileté služby je vyznamenal Čestnými odznaky AČR Za zásluhy I., II. a III. stupně. Touto medailí se nyní může pyšnit na sedm desítek záložníků.

Armáda ČR: Generál Opata ocenil vojáky aktivní zálohy za dvacet let služby
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Svojí dvacetiletou službou jste dokázali, že jste hrdí na svoji zemi. Maximálně hrdý jsem teď proto i já na vás. Pracujete, jste se svými rodinami a zároveň plníte úkoly jako vojáci. Jste tak vlastně dvakrát občany,“ ocenil armádní generál Aleš Opata vojáky za jejich odvedenou práci a maximální úsilí. Dále zdůraznil, že záložníci jsou plnohodnotnými partnery profesionálů, při výcviku i nasazení: „Říkám to pořád: neděláme rozdíly. Jsme jedna republika, jedna armáda a také pevná součást NATO.“

Mezi oceněnými byl major v záloze Milan Mojžíš, který slouží jako zástupce velitele jednotky AZ 73. tankového praporu. S aktivní zálohou je spjat již od samých začátků, kdy ji před dvaceti lety pomáhal zakládat. Od mládí se zajímal o vojenskou historii, mimo badatelskou činnost v oblasti tradic naší armády se angažoval také v klubech vojenské historie. Do aktivní zálohy to pak byl jen krůček. Úzce spolupracuje s Vojenským muzeem na demarkační linii v Rokycanech a Nadací pozemního vojska, která organizuje s armádou a Československou obcí legionářskou akci BAHNA.

Jak uvedl, za dvacet let se zcela změnilo postavení aktivní zálohy. „S přijetím zákona č.45/2016 Sb. o službě vojáků v záloze a novel stávajících branných zákonů bylo naše snažení završeno. Nejenom že došlo k rozšíření jednotek AZ v Armádě ČR a několikanásobnému navýšení počtu záložníků, ale aktivní záloha se stala nedílnou součástí armády a záložníci jsou po dobu cvičení ve stejném služebním poměru jako profesionální vojáci,“ vysvětlil major Mojžíš.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

  • Současný systém aktivní zálohy začal vznikat v roce 1999, kdy tehdejší náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Jiří Šedivý povolal záložníky na první dobrovolná vojenská cvičení.
  • V roce 2002 vznikla aktivní záloha dobrovolná. V tomto roce byly také intenzivně budovány útvary aktivní zálohy. V jednotlivých krajích vznikly 1. ledna 2004 krajské pěší roty.
  • Vojáci v Aktivní záloze jsou součást zálohy ozbrojených sil České republiky v době míru na základě dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti.
  • Jednotky AZ dělíme na:
  • Jednotky teritoriálních sil (pěší roty u KVV), které jsou určeny k obraně teritoria, ochraně objektů důležitých pro obranu státu a pomoci při živelních pohromách.
  • Jednotky AZ u bojových útvarů, útvarů bojového zabezpečení a útvarů bojové podpory, Hradní stráže a VP jsou určeny k plnění úkolů organických útvarů.
  • Počet vojáků zařazených do AZ OS ČR k 1. květnu 2022 je 3 763, z toho 397 žen.
  • Celkem evidujeme 61 jednotek AZ.
  • V zahraničních operacích byla dosud nasazena desítka vojáků v aktivní záloze.
  • Vojáci AZ byli nasazeni v boji proti koronaviru, do Národního očkovacího centra O2 universum Praha jich bylo v červenci a srpnu 2021 povoláno 220.
  • Masivní nasazení záložníků v zahraniční operaci připravuje armáda v červnu, kdy budou vysláni do mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…