Armáda ČR: Generál Opata se zúčastnil konference Vojenského výboru NATO

02.10.2018 7:34

Ve dnech 28. až 30. září se náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Aleš Opata zúčastnil konference Vojenského výboru NATO v polské Varšavě. Hlavními tématy jednání bylo posílení vojenských schopností a připravenosti Aliance, adaptace velitelské struktury NATO, modernizace koaličních sil a nasazení vojsk v zahraničních operacích. Program konference zahájil předseda Vojenského výboru NATO Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, po něm následovalo vystoupení ministra obrany Polska Mariusze Blaszczaka.

Armáda ČR: Generál Opata se zúčastnil konference Vojenského výboru NATO
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Během jednání generálové diskutovali o aktuálních zahraničních operacích NATO a věnovali se možné užší spolupráci a koordinaci s dalšími mezinárodními organizacemi. „Česká republika má nyní schválený mandát na roky 2018 až 2020 pro působení vojsk na území Afghánistánu v počtu do 390 osob. V druhé polovině tohoto roku jsme navýšili náš příspěvek o cca 90 vojáků,“ zdůraznil generál Opata.

Náčelníci generálních štábů byli dále informováni o vývoji zpracování vojenského doporučení pro jednání ministrů obran k revizi Vojenské strategie Aliance, vojenské mobilitě, přípravě prostoru odpovědnosti a nové iniciativy k připravenosti aliančních sil NRI (NATO Readiness Initiative). Tuto iniciativu schválil Summit NATO v Bruselu v červenci 2018, na kterém členské země odsouhlasily, že do roku 2020 má být připraveno 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 plavidel schopných nasazení během 30 dnů.

V oblasti vojenské mobility usiluje Aliance o rychlé administrativní postupy při překračování státních hranic. „Česká republika považuje za hlavní prioritu sjednocení národních postupů v rámci EU pro přesun vojsk přes území členských států. Budeme pokračovat v procesu zjednodušení při vyřizování žádostí pro přesun přes území našeho státu,” vysvětlil generál Opata.

V průběhu poslední části jednání se generálové seznámili s možnými tématy říjnové konference ministrů obrany. Dále probírali aktualizaci řídících pozic v rámci adaptované velitelské struktury. V závěru se uskutečnila volba nového ředitele Mezinárodního vojenského štábu. Příští konference Vojenského výboru NATO se uskuteční v roce 2019 ve Slovinsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…