Armáda ČR: Generál Řehka se zúčastnil jednání Vojenského výboru EU

25.10.2022 22:54 | Tisková zpráva

Implementace Strategického kompasu EU, spolupráce EU a NATO, nasazení vojsk v zahraničních operacích a vojenská spolupráce s Ukrajinou. To byla hlavní témata na jednání Vojenského výboru EU, který se uskutečnil ve dnech 24. až 25. října 2022 v Bruselu v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Armáda ČR: Generál Řehka se zúčastnil jednání Vojenského výboru EU
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Českou republiku reprezentoval náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka. Setkání zahájil předseda Vojenského výboru EU generál Robert Brieger.

V úvodu se generálové zabývali implementací úkolů a cílů Strategického kompasu EU – první čistě bezpečnostní a obranná strategie Evropské unie, díky které má EU konkrétní plán, jak výrazně pokročit a posílit unijní schopnosti coby zajišťovatele bezpečnosti. Diskutováno bylo konkrétně vytvoření schopnosti EU rychlého nasazení, operační scénáře a budoucí vojenská struktura velení a řízení EU. Implementace Strategického kompasu je jednou z hlavních priorit českého předsednictví.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jednání se dále věnovalo vojenské mobilitě. Ta se ukázala jako klíčová zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině. Česká republika potvrdila, že bude nadále naplňovat požadavky vojenské mobility při plnění úkolů tranzitní země a poskytování podpory hostitelské země (HNS). Součástí je také úsilí vybudovat a udržovat potřebnou dopravní silniční a železniční infrastrukturu k zabezpečení podpory přepravy vojenských jednotek přes území ČR. Vojenská mobilita je taktéž jednou z prioritních oblastí českého předsednictví, proto se v Praze začátkem listopadu v rámci CZ PRES uskuteční seminář věnovaný právě tomuto tématu.

Důležitým tématem jednání bylo nasazení jednotek v zahraničních operacích Evropské unie. Armáda ČR se zapojila do mise proti nelegální migraci EU NAVFOR MED IRINI a mírové mnohonárodní operace na území Bosny a Hercegoviny EUFOR ALTHEA. „Vzhledem k dlouhodobě se zhoršující bezpečnostní situaci na území Mali nebude Česká republika pokračovat ve výcvikové misi EUTM Mali a do konce roku 2022 stáhne svoje jednotky,“ upřesnil generál Karel Řehka.

Součástí programu byl nový koncept Bojových uskupení Evropské unie (EUBG), které budou tvořit páteř budované schopnosti rychlého nasazení EU , tzv. RDC (Rapid Deployment Capacity). V závěru náčelníci generálních štábů diskutovali o vojenské spolupráci s Ukrajinou. „Jedinou možnou reakcí na ruskou agresi je pokračovat a zintenzívnit naši pomoc Ukrajině. Váhavý a pomalý postup si nemůžeme dovolit,“ zhodnotil generál Řehka. Další jednání Vojenského výboru EU je plánováno na květen 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…