Armáda ČR: Generál Řehka se zúčastnil jednání náčelníků generálních štábů armád V4

22.06.2023 19:15 | Tisková zpráva

Ve středu 21. června se náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Karel Řehka zúčastnil v Bratislavě jednání náčelníků generálních štábů armád V4 a Ukrajiny.

Armáda ČR: Generál Řehka se zúčastnil jednání náčelníků generálních štábů armád V4
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Generálové diskutovali o obranné a vojenské spolupráci zemí V4, změně bezpečnostního prostředí ve střední Evropě, vývoji konfliktu na Ukrajině a strategických dokumentech EU a NATO. Zasedání byl přítomen předseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer. V současné době předsedá Visegrádské skupině Slovensko, které předá 30. června předsednictví České republice. Priority slovenského předsednictví se soustředily na zvýšení obranné a vojenské spolupráce, posílení východního křídla, budování spolupráce V4 v rámci jednotného trhu, inovací a obchodního prostředí a možné spolupráce v oblasti vesmírného výzkumu.

Generálporučík Karel Řehka představil hlavní priority českého předsednictví. Mezi ně patří pomoc a podpora Ukrajině, společné výcvikové aktivity, budoucnost bojového uskupení V4 EUBG a velitelství společné logistické skupiny V4 JLSG HQ, výměna zkušeností z války na Ukrajině, čelení hybridních hrozeb z Ruska, v oblasti protivzdušné obrany a zajištění logistické podpory hostitelskou zemí. Dále je to spolupráce zemí V4 při zavádění nových zbraňových systémů.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

„Důležitým úkolem České republiky v době předsednictví bude s ohledem na změnu bezpečnostního prostředí a nové trendy a směry aktualizace obranných a vojenských strategií členských států V4,“ zhodnotil generál Řehka.

Významným tématem byly společné výcvikové aktivity zemí V4. Jednotky Armády ČR se pravidelně účastní hlavních vojenských cvičení zemí V4. Letos se bude konat v České republice na přelomu října a listopadu cvičení Czech Lion, za účasti jednotek 4. brigády rychlého nasazení. V rámci zapojení Centra simulačních a trenažérových technologií se armády zemí V4 účastní cvičení Slovak Shield a Slovak Hammer.

Jednání byli přítomni také zástupci ozbrojených sil Ukrajiny. Diskutovali o prohloubení vojenské spolupráce mezi Ukrajinou a zeměmi V4 a pokračování ve výcvikových aktivitách ukrajinských ozbrojených sil. „Od začátku ruské invaze patří Česká republika mezi největší dárce a dodavatele vojenské pomoci, a to započtením nejen darů, ale i zapojením domácího průmyslu.,“ doplnil generál Řehka.

Další setkání náčelníků generálních štábů armád V4 se uskuteční letos v říjnu v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…