Armáda ČR: Jedna zmrzlá noc na Doupově – zkušenost na celý život

26.11.2021 21:30 | Tisková zpráva

Ve vojenském újezdu Hradiště skončilo v pátek 26. listopadu dvoutýdenní cvičení Griffin III. Zúčastnily se ho čtyři stovky vojáků 41. mechanizovaného praporu se stovkou kusů techniky. Cílem byla kontrola sladěnosti a připravenosti celého praporu pro taktické cvičení Rapid Griffin 2022.

Armáda ČR: Jedna zmrzlá noc na Doupově – zkušenost na celý život
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Doupovské hory opět žateckým vojákům ukázaly svou sílu. Drsné podmínky během dvou týdnů prověřily nejen jejich fyzickou, ale i psychickou odolnost. Jejich výcvik probíhal v denních i nočních hodinách a několikaleté zkušenosti vojáků z nočního výcviku, kdy teplota klesá pod bod mrazu, směřující zejména k nováčkům, jsou k nezaplacení. A jak zkušení vojáci říkají – jedna noc v zmrzlém terénu na Doupově, to je zkušenost, na kterou se nezapomíná.

V minulém týdnu se tu vojáci zdokonalovali především ve střelbách z ručních a lafetových zbraní, v bojových ostrých střelbách mechanizovaných rot a tento týden se uskutečnila pod taktickým námětem kontrola sladěnosti všech rot.

Cílem bylo prověření roční přípravy praporu

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

„Máme zde vyvedený celý prapor, což jsou téměř čtyři stovky vojáků, a spolu s nimi zde bylo sto kusů techniky. Cílem cvičení Griffin III bylo jediné - prověřit téměř roční přípravu a zvládnout bojové střelby čet. Své schopnosti zde musely prokázat i jednotky bojové podpory a bojového zabezpečení, které plnily logistické úkoly v poli pod taktickým námětem,“ říká velitel 41. mechanizovaného praporu podplukovník Stanislav Kočica a dodává, že celá roční příprava v letošním roce směřovala k taktickému cvičení praporu Rapid Griffin, kde bude 4. brigáda rychlého nasazení prověřovat plné operační schopnosti.

Výcvik se odehrával v prostoru střelnice Žďár, kde probíhaly bojové střelby čet, při kterých se prověřovala zejména schopnost velitelů velet četě, ale i velitelů družstev při velení druhým družstvům. Cvičilo se v náročném terénu, kdy samotný boj probíhal v lese, a pěší prvek musí prostupovat určeným nepřehledným terénem. To je náročné pro celkovou koordinaci mezi jednotlivými družstvy při vedení boje.

Nejsložitějším úkolem velitelů je koordinace v obtížném terénu

„Úkolem velitele čety bylo zničit nepřítele operujícího v daném prostoru a následně postupovat po stanovené ose na složiště, kde vojáci museli eliminovat bojové postavení o síle jednoho mechanizovaného družstva,“ vysvětluje řídící střeleb a zástupce velitele 2. mechanizované roty nadporučík Vlastimil Kazilovský a dodává, že nejsložitějším úkolem pro velitele čet a pro jednotlivé velitele družstev je mít přehled o svých jednotkách a koordinovat je v obtížném terénu.

Výcvik vojáků připravený štábem 41. mechanizovaného praporu obsahoval řadu incidentů, které prověřilo sladěnost praporu a perfektní připravenost na taktické cvičení praporu Rapid Griffin v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…