Armáda ČR: Na Libavé se koná Soutěž průzkumných hlídek 2016

24.08.2016 14:45

Na Libavé se koná Soutěž průzkumných hlídek 2016. Jde o náročný závod průzkumných týmů napříč AČR. Disciplíny jsou koncipovány tak, aby se v co největší míře přibližovaly úkolům, které průzkumnící mohou plnit během reálného nasazení.

Armáda ČR: Na Libavé se koná Soutěž průzkumných hlídek 2016
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Mokrou studenou letní nocí běží za svitu měsíce v tichosti čtveřice mužů. Jen při občasných krátkých zastávkách protne noční tmu světlo „čelovky“, ozve se šustot mapy a mezi jednotlivými nádechy zaznívají slova: azimut, čtverec, vzdálenost či bonusový bod. Za pár okamžiků vše opět přikryje tma a pomalu utichají i kroky neomylně mířící k blízkému červenému světélku.

Tím světélkem je označen jeden z desítky orientačních bodů první etapy VII. ročníku Soutěže průzkumných hlídek, která odstartovala ve městě Libavá a ve Vojenském újezdu Libava v noci z 22. na 23. srpna. „Prologem k první z celkem šesti etap je právě orientační závod. Úkolem hlídek je posbírat co nejvíce kontrolních bodů s cílem ověřit znalost práce s mapou, orientaci v terénu a vyčítání bodů v různých souřadnicových systémech. Stejně jako všechny další části a jejich jednotlivé disciplíny prověří skutečné teoretické a hlavně praktické dovednosti jednotlivých „průzkumáků“ z celé Armády České republiky, kteří opět přijeli změřit síly v tomto závodě,“ doplňuje dlouholetý organizátor akce nadrotmistr Tomáš Jandera z pořádajícího 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Do sedmého ročníku soutěže vyběhlo celkem 18 soutěžních týmů. Vedle vojáků 102. průzkumného praporu a týmu aktivních záloh 102. průzkumného praporu jsou zastoupeny týmy 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády, 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku a Univerzity obrany.

Soutěžící plní celkem 16 disciplín, například činnost na pozorovacím stanovišti, překonání vodní plochy, přepad budovy, střelby z pistole a útočné pušky, ženijní přípravu, vyzvedávání „mrtvé schránky“ či ničení objektů. „Na rozdíl od předchozích ročníků jsme se opět více přiblížili reálnému zasazení průzkumných jednotek a plnění úkolů více disciplín jsme zařadili v noci. To samozřejmě klade na hlídky vyšší nároky,“ přibližuje některá specifika letošního ročníku ředitel soutěže podplukovník Pavel Hriník.

Čtyřčlenné hlídky překonají v průběhu následujících čtyř dnů 100 km v zalesněném terénu s nesenou výzbrojí, výstrojí a stravou o váze nejméně 20 kg. Náročný závod tedy vyžaduje značnou fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Současně umožní porovnat znalosti, schopnosti, dovednosti a sladěnost průzkumných týmů napříč AČR.

Průběžné pořadí, aktuální novinky a fotografie můžete sledovat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…