Armáda ČR: Na Libavé vznikly zákopy pro co nejefektivnější výcvik ukrajinských partnerů

14.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

72. mechanizovaný prapor Přáslavice má v letošním roce na starosti výcvik ukrajinských vojáků, kteří se na Libavé připravují pod hlavičkou mise EUMAM. Mnoho z nich míří do ČR přímo z bojiště, které je protkáno systémy okopů, zákopů a polních obranných staveb vůbec. Aby byl výcvik co nejefektivnější, vyšli Češi vstříc přání ukrajinských partnerů a na Libavé vybudovali síť cvičných zákopů. Sami si už také střelbu z těchto speciálních výkopů vyzkoušeli.

Armáda ČR: Na Libavé vznikly zákopy pro co nejefektivnější výcvik ukrajinských partnerů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Podle velitele 72. mechanizovaného praporu konflikt na Ukrajině ukazuje, že právě boj v polních obranných stavbách – kam se řadí mj. okopy i zákopy – tvoří podstatnou část bojiště, kde dominuje zejména pěchota podporovaná moderními vojenskými technologiemi. „V předchozích rotacích (ukrajinských vojáků) jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po výcviku v prostředí polních obranných staveb,“ vysvětluje velitel praporu podplukovník Michal Voltr důvod vzniku této stavby.

Přáslavičtí ve spolupráci se Střediskem obsluh výcvikových zařízení Libavá před výstavbou nejprve zanalyzovali možnosti a limity střelnice. Cvičné zákopy, které zde vznikly, díky umístění umožňují jednotkám vést ostrou střelbu z ručních zbraní i hod ručních granátů.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

„Pochopitelně výsledný tvar, hloubka a orientace sítě zákopů je omezena z důvodu bezpečnosti. Situačně se však podobá bojištím východní Ukrajiny,“ podotýká Voltr. Upravenou střelnici si brzy vyzkouší další rotace ukrajinských vojáků, kteří do ČR dorazí v nejbližších dnech.

Výcvik ve spleti prkny pobitých zákopů už si přáslavičtí sami vyzkoušeli. Před nedávnem se tu odehrály ostré bojové střelby v koordinaci s bezpilotními prostředky, letectvem a minomety. Námět byl podle podplukovníka Michala Voltra komplexní, aby odrážel co nejvíce realitu na bojišti.

V prvé řadě došlo k rozkrytí obrany nepřítele s pomocí bezpilotních prostředků a průzkumu. To umožnilo ženijním jednotkám vytyčit průchody v zátarasech nepřítele. Minometná palba potlačila prvky nepřátelské protivzdušné obrany a tím umožnila provést letecké údery na důležité cíle v bojové sestavě protivníka. Následovala další minometná palba už přímo na nepřátelská postavení.

„Její načasování a provedení bylo nezbytné úzce koordinovat s postupující vlastní pěchotou, aby nedošlo k palbě do vlastních řad,“ sdělil Voltr. Konečnou fázi pak podle něj představoval samotný útok úderné jednotky ze zákopů, která použila ostrou munici a granáty. Situaci nepřetržitě sledoval dron, který je podle Voltra klíčovým pomocníkem pro efektivní řízení boje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…