Armáda ČR: Nasazení v Baltských státech ukazuje alianční jednotu a sílu

02.12.2021 22:11 | Tisková zpráva

Nejen o předsunuté alianční přítomnosti jednal generál Aleš Opata se svými protějšky v Lotyšsku a Litvě. Náčelník Generálního štábu Opata s veliteli místních ozbrojených sil a veliteli aliančních praporních úkolových uskupení probrali české nasazení v operaci eFP (enhanced Forward Presence) a také bezpečnostní situaci v zemích v souvislosti s migrační krizí v Bělorusku a bezpečnostní situací na Ukrajině.

Armáda ČR: Nasazení v Baltských státech ukazuje alianční jednotu a sílu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na základnách Adaži a Rukle se setkal s českými vojáky. Doprovodili ho senátoři Pavel Fischer, Miroslav Balatka, Jan Sobotka a vrchní praporčík AČR štábní praporčík Peter Smik. V Lotyšsku, kde momentálně působí druhý kontingent specialistů z 15. ženijního pluku s pontonovými mostními díly, probíhalo ve stejné době zasedání aliančních ministrů zahraničí.

„V Lotyšsku je přítomno více než třetina členských států NATO. Štáb praporního uskupení je mnohonárodní. Tedy není závislý na jednom státu. Naše spolupráce je silný signál,“ komentoval situaci podplukovník John Benson, kanadský velitel praporního úkolového uskupení eFP. Podle Bensona je největším přínosem operace integrace aliančních jednotek, které se vzájemně doplňují a sdílejí své schopnosti. „To dříve nebylo úplně možné. Tato mise nám všem umožňuje společnou přípravu. Utvrzuje nás v tom, že to děláme správně a s nově nabytými zkušenostmi jedeme zpět domů,“ dodal Benson.

Sdílení schopností a zkušeností

O výměně zkušeností a představení nových schopností mluvil plukovník Sandris Gaugers, velitel lotyšské mechanizované brigády, do jejíž struktury je alianční brigáda začleněna. „V roce 2023 chceme pořídit pontonové díly. Možnost sledovat a učit se od českých ženistů je pro nás velmi cenná,“ děkoval Gaugers. „Taková spolupráce dává smysl nejen vojákům, ale také veřejnosti.“ Ta podle něj vnímá téměř pětiletou přítomnost aliančních jednotek nejen jako záruku bezpečnosti, ale také rozvoje jejich ozbrojených sil.

Vždy existuje cesta

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

„Zdokonalujeme se tím, že učíme jiné,“ doplnil lotyšského velitele kapitán Josef Kurfiřt, velitel českých ženistů. „Prošli jsme zatím strategickým přesunem, máme za sebou i certifikační cvičení Silver Arrow. V rámci cvičení Winter Shield jsme přepravovali i tu nejtěžší techniku - španělský tank Leopard, kterou má naše uskupení. Jsme schopní tedy nejen zabezpečit naše jednotky, ale i ty alianční. A to i v době covidu.“

Z téměř osmdesáti ženistů má pouze deset procent předchozí zkušenost ze zahraničních operací. Průměrný věk je 32 let. Na základně Adaži jsou všichni vojáci očkovaní. Případy nákazy covid-19 jsou výjimečné. U českého kontinentu nikdo neonemocněl.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

O vzájemných schopnostech a nutnosti sdílet stejné standardy pro zlepšení spolupráce mluvil i plukovník Mindaugas Petkevičius, velitel brigády Iron Wolf na litevské základně v Rukle. Kompatibilní systémy považuje pro alianční jednotky za klíčové. Jeho slova už jen potvrdil velitel praporního úkolového uskupení eFP německý podplukovník Hagen Ruppelt. „Společně cvičíme, společně bojujeme.“

Dvoudenní návštěva českých jednotek v Pobaltí senátory Fischera, Balatku a Sobotku přesvědčila, že nasazení českých vojáků v Lotyšsku a Litvě přináší výhody všem stranám. Stejně jako generál Opata si vyslechli slova chvály aliančních partnerů. Společně se shodli, že předsunutá alianční přítomnost je vedle svého hlavního úkolu unikátní příležitostí pro výcvik aliančních jednotek. Umožňuje také rozvoj schopností a výstavbu místních ozbrojených sil. „Jsme tady, abychom věděli, o čem v Senátu vlastně rozhodujeme. Co podporujeme. Vaše nasazení nám dává smysl,“ poděkoval za senátory Fischer vojákům jak v Lotyšsku, tak Litvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…