Armáda ČR: Nasazení vojáků AZ v O2 universu skončilo, pilotní projekt se vydařil

12.08.2021 20:31

Po měsíci skončilo nasazení vojáků aktivní zálohy v Národním očkovacím centru O2 universum. Ve čtyřech rotacích se jich tu vystřídalo celkem 220. Pilotní projekt podle velitele Velitelství teritoria plukovníka Antonína Gensera dokázal skvělou připravenost záložníků. Případné další nasazení AZ se podle něj zvažuje při každém novém úkolu.

Armáda ČR: Nasazení vojáků AZ v O2 universu skončilo, pilotní projekt se vydařil
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V O2 universu pomáhali vojáci AZ s trvalým bydlištěm v Praze nebo Středočeském kraji. Ti se nyní vracejí do svých civilních zaměstnání. „I když se tu sešli z různých jednotek, podařilo se jim vytvořit fungující týmy. A ať už byli záložníci kdekoliv, všude byli užiteční,“ chválil je zástupce velitele teritoriálních sil plukovník gšt. Jaroslav Hrabec.

Stejně jako jejich kolegové, profesionální vojáci, i oni pomáhali lidem s orientací v areálu, hendikepovaným s přepravou výtahem či maminkám s kočárky. Dohlíželi také na samotnou organizaci a chod centra. Úkolů, i těch nečekaných, ale měli daleko víc. „Při náhlé poruše výtahu jsme s kolegy snesli na rukách vozíčkáře, kočárky a pomohli i starším, méně pohyblivým občanům,“ vzpomíná poručík Eduard Čerňavský, aktivní záložník z pěší roty pražského krajského vojenského velitelství.

Právě on byl mimochodem jedním z pěti záložníků pražského KVV, který v O2 universu sloužil dokonce dvakrát. „A klidně bychom znovu šli i do další rotace,“ shoduje se celá skupina.

Rozdíl mezi vojákem a aktivním záložníkem nebyl znát

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Jak si záložníci vedou přímo na místě, zkontrolovalo během nasazení několik velitelů: zástupce velitele Velitelství teritoria plukovník gšt. Jaroslav Hrabec, ředitel KVV Praha plukovník gšt. Roman Tkačík i ředitel KVV hl. m. Praha, plukovník gšt. Marián Margai. Spokojení byli všichni.

„Jejich přístup byl zcela profesionální, běžný občan nepoznal rozdíl mezi vojákem z povolání a vojákem aktivní zálohy. Je to pro ně veliká pochvala, protože byli stejně dobří jako profíci,“ netajil se Margai svými dojmy.

Podle teritoriálního velitele plukovníka Gensera se pilotní projekt zdařil: „Záložníci ukázali, že jsou schopni doplnit řady profesionálních vojáků a stát se jejich rovnocennými partnery. Při podobné akci se na vojáky AZ mohou rozhodně spolehnout. Všem bych rád tímto poděkoval za práci a přístup během celého nasazení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…