Armáda ČR: Ostrý vzlet i na oslavě 30. výročí zahájení provozu

30.04.2022 22:30 | Tisková zpráva

Letos v dubnu oslavila vojenská letecká záchranná služba 30. výročí zahájení provozu. Za tu dobu přepravila přes 20 tisíc pacientů. O tom, že tým špičkových záchranných profesionálů pracuje nepřetržitě, se ve čtvrtek 28. dubna přesvědčili i účastníci oslavy. Záchranný vrtulník W-3A Sokol měl totiž i během ní ostrý vzlet k nehodě.

Armáda ČR: Ostrý vzlet i na oslavě 30. výročí zahájení provozu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Za mě je tato třicítka výjimečným mezníkem provozu Letecké záchranné služby Armády České republiky. Velký dík patří desítkám zdravotníků a pilotům, kteří se tady za těch třicet let vystřídali ve směnách a zachránili přes 20 tisíc lidí. Ti jsou ale jen špička pomyslného ledovce. Nikdy by náš tým tak skvěle nefungoval bez logistů, kteří nás zabezpečují speciálním vybavením a léky, a bez pozemního personálu, který dohlíží na to, aby technika byla ready 24/7. Je mi ctí, že můžu pracovat v takové partě,“ zmínil plukovník gšt. Zdeněk Pašek, náčelník odboru, při úvodním proslovu.

Pozdrav gripenů, letové ukázky a prohlídka záchranných vrtulníků MI-2, MI-17 a W-3A Sokol

Oslavu zahájil průlet letounů JAS-39 Gripen. Dále následovaly dynamické letecké ukázky pod taktovkou display pilotů 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely podplukovníka Petra Šafaříka a kapitána Antonína Petrů. Nechyběla ani ukázka práce výcvikového střediska TCCC (Tactical Combat Casualty Care, tzn. péče o raněné v bojových podmínkách) včetně komentované prohlídky stanoviště Letecké záchranné služby (LZS) AČR. Bylo možné si prohlédnout i transportní lůžko, které je pro případy strategických odsunů ze zahraničí zakomponováno do letounů Airbus A-319 a Casa C-295.

Létající sanitka W-3A Sokol a sehraný tým

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj zajišťuje Odbor letecké záchranné služby a urgentní medicíny AČR a 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely, konkrétně detašované pracoviště v Líni.

Posádku leteckých záchranářů tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra nebo záchranář. Tento tým je dokonale sehraný, avšak bez perfektně připravené letecké techniky se záchranáři neobejdou. Tvoří ji především vrtulníky typu W-3A Sokol, které létají až dvousetkilometrovou rychlostí a dokáží přepravit i dva pacienty najednou. Další letecká technika kbelské základny je využívána pro převoz raněných civilních osob (MEDEVAC), zraněných vojáků ze zahraničí (STRATEVAC) či hotovost letecké a pátrací služby SAR.

„V Líních máme celkem šest vrtulníků. Pro LZS je jeden z nich v plné pohotovosti 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Naši piloti a palubní technici jsou s posádkou vojenských zdravotníků v dokonalé souhře. Jsou pevně provázáni s celým záchranným týmem. Děkuji všem, kteří se podíleli a podílejí na provozu letecké záchranné služby. Přes 16 tisíc letových hodin a více než dvě desítky tisíc zachráněných nebo bezpečně přepravených pacientů jsou více než výmluvná čísla. Děkuji za Vaši práci,“ dodává plukovník gšt. Josef Kořínek, velitel křídla 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…