Armáda ČR: S letouny CASA je armáda spokojená, od včerejška má další

19.05.2021 22:54

Na letišti v Praze-Kbelích přistál včera večer první ze dvou nových letounů CASA C-295MW s trupovým číslem 0481. V Seville bude Armáda ČR postupně modernizovat i čtyři letouny CASA C-295M, které už přes deset let provozuje.

Armáda ČR: S letouny CASA je armáda spokojená, od včerejška má další
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Letouny CASA C-295M představují pro Armádu České republiky klíčový prvek v kategorii letecké přepravy. Za své jedenáctileté působení přepravily přes 120 tisíc cestujících a přepravily téměř 4 tisíce tun matriálu. Jejich celkový nálet doposud činí přes 17 tisíc letových hodin. Kbelské posádky se naučily využívat všechny schopnosti letounu na maximum. Pořízení dalších dvou letounů je tedy logickým krokem,“ uvedl plukovník Martin Nezbeda, velitel 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Unese o tunu víc a spotřebuje míň paliva

Hlavním rozpoznávacím znakem nového letounu CASA C-295MW jsou malé zahnuté aerodynamické plochy (winglety) na koncích křídel. Winglety a vylepšené turbovrtulové motory Pratt and Whitney Canada PW 127G zvyšují nosnost letounu o 900 až 1000 kg, což letoun využije zejména v horkém nebo vysokohorském prostředí. Zvýšenou nosnost lze využít pro přepravu nákladu nebo většího množství paliva. Díky nižšímu aerodynamickému odporu křídel rovněž poklesla spotřeba paliva o tři až čtyři procenta.

Dokáže letět výš a dál

„Další výhodou je lepší výškový dostup. Letoun CASA C-295MW s jedním motorem nastoupá o 460 metrů výš, se dvěma motory až o 1400 metrů výš. Pokud letoun využije zvýšenou nosnost pro nesení více paliva a zároveň zohlední nižší spotřebu, dolet letounu se tak prodlužuje o 10 až 15 procent,“ vyjmenovává výhody nového letounu podplukovník Miloš Domin, velitel 242. transportní a speciální letky.

Modernější oproti stávajícímu letounu jsou také komunikační, navigační a avionické systémy. Letoun disponuje modernějším systémem plánování letu, satelitní komunikací a systémem datové komunikace. „Elektronické a aviatické modernizace se ovšem dočká také čtveřice současných letounů CASA C-295M. Budou vylepšeny jako nové C-295MW, ale bez úprav křídel. Modernizace čtyř letounů by měla být ukončena do konce roku 2022,“ uzavírá podplukovník Domin.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Nový letoun s řadou doplňků

Spolu s letounem získalo letectvo také doplňkovou výbavu umožňující použít je k různým typům letů. V interiéru je možné kromě přepravy nákladu umístit také podélné lavice pro až 69 vojáků, sedadla pro až 46 cestujících případně i lehátka pro lehce raněné nebo dvě jednotky intenzivní péče PTU (Patient Transport Unit) pro těžce raněné nebo nemocné pacienty.

Letoun nejen pro mírové podmínky

Z hlediska potřeb ozbrojených sil mají letouny C-295M zásadní přínos. Umožnují mimo jiné takzvané taktické létání, tedy výcvik zaměřený na působení v reálných ozbrojených konfliktech či jiných rizikových podmínkách. Jedním z důležitých kroků se stalo zapojení do několika specializovaných mezinárodních cvičení zaměřených na transportní letectvo například European Air Transport Training.

Klíčové se stalo zapojení českých letounů C-295M v misi na Sinajském poloostrově MFO (Multinational Force and Observers). Češi zde působí od roku 2013 a letecká jednotka se stala cennou posilou. Kromě standardní letecké přepravy osob a materiálu, jde také o přepravu raněných a nemocných a v neposlední řadě také o pravidelné monitorovací lety s mezinárodními pozorovateli na palubě.

CASA létá pro zraněné i nemocné

Své schopnosti ovšem kbelské posádky prokazují i v jiných oblastech. Poměrně často jsou letouny CASA využívané pro mise MEDEVAC. Letouny C-295M díky integraci komplexního zdravotnického vybavení, včetně jednotky intenzivní péče PTU, umožňují komfortnější a především bezpečnější přepravu nemocných a zraněných. Pacienty navíc nepředstavují jen příslušníci ozbrojených sil, ale nezřídka také civilní osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…