Armáda ČR: Sirotci z Kati mají díky českým vojákům kde obědvat a na učení už vidí

31.08.2021 17:45 | Tisková zpráva

Děti ze sirotčince Centre David et Roi v obci Kati se od pátku 20. srpna cítí víc jako doma. Čeští vojáci, konkrétně specialisté na civilně-vojenskou spolupráci (CIMIC) 5. úkolového uskupení Armády ČR v Mali, v budově postavili stravovací zařízení a školní prostory elektrifikovali

Armáda ČR: Sirotci z Kati mají díky českým vojákům kde obědvat a na učení už vidí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Pro 250 dětí, které v sirotčinci žijí a vzdělávají se, to znamená významné zvýšení životního standardu. Slavnostního předání se zúčastnili také zástupci české armády a ambasády.

„Hodnota projektu je zhruba 400 tisíc korun a za výstavbu zodpovídala místní malá, ale osvědčená stavební společnost. Projekt, který byl dokončen za jeden měsíc, zahrnuje vybudování jídelny pro asi 30 osob, solární panely pak dodávají elektřinu pro všechny učebny ve škole,“ uvedl velitel 5. úkolového uskupení kapitán Radek Miriťuk.

Sirotčinec Centre David est Roi se nachází v Kati, necelých dvacet kilometrů od hlavního města Bamako. Byl založen v roce 2007 Josephem Moussiane, který jej dodnes vede. Žije a vzdělává se zde celkem 250 dětí. Budova neměla vyhovující prostory, kde by se děti mohly najíst, do školních tříd nebyla zavedená elektřina. „Tímto projektem se výrazně zlepší studijní a stravovací podmínky školáků,“ vysvětlit Miroslav Bálint, zástupce vedoucího zastupitelského úřadu v Mali, proč se armáda i ambasáda rozhodly projekt podpořit.

Aby byl život malých obyvatel sirotčince ještě veselejší, předala jim manželka českého velvyslance v Mali hračky, které darovaly děti ze ZŠ v moravských Žeravicích, odkud jeho rodina pochází. „Děti měly obrovskou radost. Když člověk vidí ty rozzářené obličeje, cítí, že cokoliv pro ně dělá, má smysl,“ svěřila se Eliška Kopecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …