Armáda ČR: Souhra stíhacích a bitevních letounů a vrtulníků s pozemními silami

22.08.2020 17:57

Naši stíhači získali kontrolu nad územím. Elitní jednotky se snesly ze vzduchu, aby na zemi našly zájmovou osobu. Kryjí je naše bitevníky. A po splnění úkolu zajistí vyzvednutí celého týmu vrtulníky. Takto vypadal jeden se scénářů vojenského cvičení Quo Vadis, které se konalo ve vzdušném prostoru aeroklubu Moravská Třebová a přilehlých prostorech.

Armáda ČR: Souhra stíhacích a bitevních letounů a vrtulníků s pozemními silami
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jeho cílem bylo procvičit schopnost spolupráce s předsunutými leteckými návodčími při přímé letecké podpoře pozemních sil CAS (Close Air Support) a mezi jednotkami, dále plánování a realizaci společných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations).

Jedná se tedy o operace, kdy společně působí velké množství různých typů letounů, které jsou případně podporovány pozemními silami. V tomto případě šlo o spolupráci leteckého personálu s letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z 21. základny taktického letectva Čáslav, vrtulníky Mi-24 a Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, dopravní letoun CASA C-295 M z 24. základny dopravního letectva, pozemního personálu a předsunutých leteckých návodčích. Komunikace pilota bojového letounu s předsunutým návodčím přitom probíhá standardně přes rádio.

„Protože do plánování COMAO operací jsou zařazeny různé typy letounů a vrtulníků, které na jedné straně disponují odlišnými možnostmi a schopnostmi, na straně druhé mají spoustu omezení a rozdílných procedur, je důkladné plánování klíčovým faktorem k dosažení požadovaného cíle,“ říká kapitán Michal Hodač, řídící cvičení. „Každé takové cvičení je pro nás přínosem a získané zkušenosti se dají dále zúročit při dalších misích.“

Společné operace vzdušných a pozemních sil

COMAO operace se cvičí párkrát do roka a to zejména z důvodu jejich komplikovaného, složitého plánování. Jejich scénářem může být např. záchrana sestřeleného pilota v boji, úder na strategický cíl nebo přímá letecká podpora. Standardně se o COMAO misích uvažuje, když působíme v nepřátelském prostředí a protivník je schopen se efektivně bránit.

Do plánování těchto náročných misí jsou proto zapojeny všechny potřebné složky vzdušných i pozemních sil, záleží vždy na úkolu, který je třeba splnit.

V průběhu cvičení letouny L-159ALCA prováděly vzdušné operace zaměřené na přímou leteckou podporu pozemních jednotek a ochranu vzdušného prostoru, gripeny byly předurčeny pro vybojování vzdušné nadvlády, transportní letoun CASA prováděl vzdušný výsadek. Ke stejnému účelu sloužil vrtulník Mi-171, jeho vzdušnou ochranu prováděl vrtulník Mi-24.

V rámci širší alianční COMAO mise by mohly být nasazeny i tankery doplňující palivo či letouny AWACS sloužící jako středisko velení a řízení a další jednotky.

Do cvičení Quo Vadis se zapojily dvě stovky vojáků a dvě desítky letounů a vrtulníků Vzdušných sil AČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…