Armáda ČR: Speciálním silám nově velí plukovník Hofírek, střídá generála Rebilase

09.12.2022 20:29 | Tisková zpráva

V pátek 9. prosince došlo ke změně na postu ředitele Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany. Brigádního generála Ladislava Rebilase vystřídal plukovník Miroslav Hofírek.

Armáda ČR: Speciálním silám nově velí plukovník Hofírek, střídá generála Rebilase
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostní akt se uskutečnil v Prostějově a slavnostního nástupu, spojenému i s návštěvou tamní síně tradic, se zúčastnil i náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka.

„Vaši práci sleduji a vím, jakých výsledků jste schopni doma i v zahraničí dosáhnout. Každý z vás je pro naši zemi důležitý,“ zdůraznil náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka. Sám vykonával funkci ředitele Ředitelství speciálních sil MO v letech 2014-2017 a službou ve speciálních silách strávil zásadní část své vojenské kariéry.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Plukovník Hofírek: Výzvu přijímám se vší vážností a odpovědností

Nastupující ředitel plukovník Miroslav Hofírek během svého vystoupení ocenil práci generála Rebilase i svých předchůdců a fakt, že se může opřít o náčelníka generálního štábu, který má pro práci speciálních sil cit a pochopení. Obrátil se ale také na vojáky. „Při svém poslání se mohu spolehnout na vás, osvědčený, pečlivě vybraný, kvalitní tým s bohatými zkušenostmi,“ uvedl. Také zdůraznil, že výzvu přijímá se vší vážností a odpovědností a chce vést speciální síly k prosperitě.

Podle generála Rebilase jsou úspěchy výsledkem společného úsilí

Generál Rebilas své vystoupení využil k poděkování i krátkému osobnímu zamyšlení nad obdobím, které u speciálních sil strávil. Nechtěl hovořit o svých úspěších, protože podle něj všechno bylo a je výsledkem společného úsilí. Vzkázal taky například všem příslušníkům speciálních sil, aby zůstali hrdí, ale pokorní, chovali k sobě respekt a udržovali soudržnost. Generál Ladislav Rebilas bude po odchodu od speciálních sil zastávat post velitele Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov.

Akce se konala za účasti velitelů speciálních sil z Německa, Slovenska a Polska. Zúčastnění také připomněli heslo speciálních sil - latinské sousloví „dum spiro, spero“ („Dokud dýchám, doufám“).

Více o činnosti speciálních sil prozrazuje plukovník Miroslav Hofírek v článku Čeští diplomaté pod ochranou speciálních sil: Elitní týmy zkoumají jejich terén měsíce dopředu (ZDE).

  • Speciální síly AČR jsou samostatným druhem sil
  • spadají přímo pod náčelníka Generálního štábu Armády České republiky
  • vykonávají politicky citlivé úkoly nebo úkoly spojené s velkou mírou rizika
  • plní úkoly na pomezí vojenských, zpravodajských a vojensko-policejních aktivit
  • tvoří je 601. skupina speciálních sil generála Moravce, Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany a Centrum podpory speciálních sil plukovníka Josefa Černoty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…