Armáda ČR: Tankisté v Boleticích cvičili v extrémně nízkých teplotách

27.02.2018 22:30

Ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice se až do pátku 2. března koná nepřetržitý výcvik jednotek 73. tankového praporu z Přáslavic nazvaný FORESTEX 2018. Dvě tankové roty a mechanizovaná rota během něj absolvují výcvik z odborné přípravy, střelby a řízení bojových vozidel. Kromě toho projdou ještě taktickou přípravou na stupni četa a rota.

Armáda ČR: Tankisté v Boleticích cvičili v extrémně nízkých teplotách
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Do prostoru výcviku se hlavní část jednotek dopravila po železnici. Přepravilo se na 85 kusů techniky a více než 200 vojáků. Aby výcvik mohl včas začít, byl přesun do Boletic zahájen už v polovině února, kdy se nejprve přesunuly zabezpečovací jednotky, které připravily podmínky pro příjezd ostatních jednotek a zabezpečily vykládku techniky na železniční vlečce Polečnice.

Po příjezdu se jednotky ubytovaly ve srubech a štáb rozvinul operační centrum v budově kasáren Podvoří, odkud koordinoval činnost jednotek v celém výcvikovém prostoru. Jedním z prvních úkolů bylo vybudování polního muničního skladu (PMS) a vybavení strážnice potřebným materiálem a dokumentací. Úkol střežení PMS byl svěřen mechanizované rotě.

Vedli útok a obranu

Poté jednotky začaly plnit výcvikové úkoly v souladu se zpracovaným plánem výcviku. Protože v loňském roce byla ukončena etapa výcviku čety u tankových rot, bylo toto cvičení zaměřeno na vedení útoku a obranu v sestavě roty.

V prvním týdnu 1. tanková rota absolvovala výcvik v řízení bojových vozidel, házení ostrých granátů a taktickou přípravu s použitím cvičné munice na součinnostní střelnici Brzotice. 3. tanková rota provedla výcvik ve střelecké přípravě z ručních a lafetovaných zbraní na střelnici pro bojová vozidla Jablonec a dále pokračovala taktickou přípravou na střelnici Brzotice.

Mechanizovaná rota cvičila po jednotlivých odbornostech. Osádky bojových vozidel například střílely z BVP-2 či nacvičovaly rozvinování mechanizované čety na vozidlech do bojové sestavy. Mechanizované roje se soustředily na pěší taktiku, bojové drily a plánování a provedení přepadu a střílely z ručních zbraní včetně RPG-7 s plnou ráží.

Budovali okopy, pokládali kolejový most

Ženijní družstva zase budovala protitankový příkop a okopy pro bojovou techniku, ale také vytvářela průchod v minových polích a pokládala kolejový most přes terénní překážku. Spojovací četa kromě chodu operačního centra zabezpečovala i radiové spojení s cvičícími jednotkami.

I přesto, že byla technika připravena na provoz v zimních podmínkách, četa oprav roty logistiky měla možnost procvičit si opravy pásové i kolové techniky v polních podmínkách.

Teploměr v ranních hodinách ukazuje pod 15 stupňů a přes den teplota vystoupá maximálně k -9 stupňům. Pocitově je však mnohem nižší. Tyto klimatické podmínky prověřují nejen odolnost vojáků a techniky, ale také kvalitu výstrojních součástek.

Roty splnily cíle

„I přes extrémně chladné počasí, které v těchto dnech panovalo, roty splnily cíle, které jim velitelé jednotek pro tento výcvik stanovili,“ konstatoval velitel 73. tankového praporu pplk. Ján Kerdík.

V druhé polovině výcviku mechanizovaná rota absolvuje výcvik v taktické přípravě mechanizovaných čet a bojové střelby družstev. Tankové roty se vystřídají na jednotlivých výcvikových zařízeních. Ženijní četa bude plnit úkoly při výcviku v ostrém trhání a absolvuje odborné taktické cvičení. Závěr výcviku bude ve znamení údržby a očisty techniky před naložením na železniční vagony před přesunem zpět do posádky Přáslavice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…