Armáda ČR: Tragický 8. červenec před šesti lety. Na své padlé nezapomínáme

08.07.2020 19:35

Na dnešní den připadá smutné výročí. Před šesti lety, 8. července 2014, zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základny Bagrám v Afghánistánu čtyři čeští vojáci. Pátý podlehl vážným zraněním o týden později. Už šest let pořádají bývalí kamarádi a kolegové ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce na počest jednoho z nich, rotmistra Davida Beneše, speciální víceboj pěchoty, Memoriál Davida Beneše. Konal se i letos, byť v omezeném počtu.

Armáda ČR: Tragický 8. červenec před šesti lety. Na své padlé nezapomínáme
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na pěchotní střelnici Vršovice u Loun změřilo síly šest čtyřčlenných družstev, a to pouze ve střeleckých disciplínách. Soutěžícím se měřil čas a zároveň i přesnost, a v konečném hodnocení se bodovalo celé družstvo. „Jedno družstvo bylo dokonce složené z kompletního velení 41. mechanizovaného praporu a další z vrchních praporčíků 4. brigády rychlého nasazení,“ prozradil velitel 41. mechanizovaného praporu podplukovník Stanislav Kočica. O vítěze v letošním ročníku ale nešlo, tím se stali všichni. Táhli za jeden provaz, v jedné disciplíně doslovně.

Ani letos se podle Kočici organizátoři nechtěli vzdát myšlenky na uspořádání letošního ročníku víceboje a s o to větším nasazením šli do jeho příprav. „Pro mě i mé kolegy to byla nejen velká čest změřit síly s ostatními družstvy, ale zároveň to považuji za důstojné uctění památky všech válečných veteránů, kteří padli v bojích za Českou republiku,“ zdůraznil velitel praporu.

Téměř polovina příslušníků 41. mechanizovaného praporu přispívá do Vojenského fondu solidarity

Vojenský fond solidarity, který pomáhá našim vojákům a jejich rodinným příslušníkům v těžkých životních situacích, vznikl v roce 2015. Podnětem k založení byl právě tento konkrétní útok na české vojáky.

Jako ocenění pro pravidelné dárce zřídil fond odznak, na který mají nárok všichni, kteří minimálně rok přispívají každý měsíc na účet fondu.

Během letošního června a července převzalo odznak Vojenského fondu solidarity prvních 172 příslušníků 41. mechanizovaného praporu a další budou následovat.

„David Beneš byl od nás a další kluk, praporčík Jaroslav Mevald, zemřel tři roky poté, kdy byl zraněn na stejné misi,“ řekl vrchní praporčík 41. mechanizovaného praporu v Žatci praporčík František Němec. Tyto tragické události podle něj přispěly k tomu, že více než polovina žateckého praporu přispívá do Vojenského fondu solidarity již několik let.

„Většina vojáků, kteří nyní mohou na svých uniformách nosit odznak, začala přispívat už před třemi roky. Vědí, že tento fond pro ně může znamenat jistotu a že je tady pro všechny, kterým do života zasáhne neštěstí nebo jiná tíživá životní situace. Pomáhat ostatním a táhnout za jeden provaz je fajn pocit a tady v Žatci za něj táhneme,“ dodává vrchní praporčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…