Armáda ČR: Vojáci 12. strážní roty se v mezinárodní konkurenci opět neztratili

17.08.2019 22:02

Vzhledem k plněným úkolům na základně Bagram se mohlo jen několik vojáků 12. strážní roty zúčastnit polsko-americké soutěže „Combat Skills Competition“. Znovu však prokázali, že čeští vojáci patří mezi nejlepší, když vybojovali 1. a 3. místo z celkového počtu 75 účastníků.

Armáda ČR: Vojáci 12. strážní roty se v mezinárodní konkurenci opět neztratili
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Dne 15. srpna 2019 proběhlo slavnostní vyhodnocení soutěže v rámci oslavy svátku Dne polské armády. Byli oceněni tři nejlepší účastníci této soutěže, mezi nimiž byli rovnou dva čeští vojáci: rotmistr L.H. a desátník S.J.

Samotná soutěž „Combat Skills Competiton“ se skládala z několika úkolů, které museli vojáci plnit v rámci předem určené trasy. Prvním úkolem po startu závodníka byl zrychlený přesun k první překážce, kde vojáci stříleli zpoza krytu. Museli identifikovat a zneškodit nepřítele, který byl znázorněn modrým terčem ve vzdálenosti 75 metrů. K dispozici měli pouhé tři náboje, jimiž museli trefit terč, a pokud se chtěli ucházet o přední umístění, museli zároveň trefit i bonusový terč v podobě malého balonku umístěného nad terčem.

Po přesunu za další překážku následovala střelba slabou rukou, která českým vojákům nečinila žádné problémy, a bojové přebití zbraně. Poté vojáci plnili střelbu za pohybu a ničení aktivního střelce v budově. Po vstupu do budovy a zneškodnění střelce nalezli na zemi zraněného vojáka, kterého museli ošetřit. Po ošetření následovalo odeslání MEDEVAC (standardizované hlášení odesílané při vyžadování lékařského týmu do místa incidentu) pomocí rádia, samozřejmě v anglickém jazyce. Po správném odeslání hlášení následoval přesun do místa startu, kde závod pro jednotlivce končil.

O vítězi rozhodovaly sekundy

Pokud se závodník během plnění dopustil chyby v podobě nezajištění zbraně, nesprávného ošetření či špatné manipulace se zbraní, byl penalizován mínusovými body. Závod byl hodnocen jak časově, tak i bodově. O umístění na stupních vítězů či konci v poli poražených rozhodovaly sekundy. Všichni čeští vojáci prokázali, že jsou skvěle odborně i jazykově připraveni na práci v mnohonárodních operacích.

Vyhrát však může jen jeden a tím tentokrát byl český voják 12. strážní roty rotmistr L.H.

„Byla to pro mě dobrá zkušenost. Bylo zajímavé sledovat bojové dovednosti ostatních vojáků. Myslím, že čeští vojáci znovu prokázali, že co se týká vojenské připravenosti jednotlivců, jsou na tom velice dobře v porovnání s ostatními koaličními vojáky. Důkazem je první a třetí místo v tomto velmi dobře zorganizovaném a obsazeném závodě. Vysoká vyrovnanost a vzájemná konkurence mě vybičovaly ještě k lepšímu výkonu, a i díky nim jsem dokázal vyhrát,“ hodnotí samotnou soutěž její vítěz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…