Armáda ČR: Vojenští hasiči se na soutěž připravovali v americkém Arkansasu

24.09.2017 10:58

Ukaž, co umíš 2017. Tak se jmenovala hasičská soutěž v požárním sportu splňující mezinárodní standardy, která se uskutečnila na 24. základně Dopravního letectva v Praze – Kbelích. Sešlo se zde 45 hasičů z osmnácti hasičských jednotek napříč všemi útvary armády, z nichž následně vzniklo patnáct družstev po třech soutěžících. Jako vítěz nakonec odešlo družstvo vojenských hasičů z Týniště nad Orlicí.

Armáda ČR: Vojenští hasiči se na soutěž připravovali v americkém Arkansasu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Zatímco předchozí ročníky byly zaměřeny spíše na souhru týmu, letos záleželo na výkonu každého jednotlivce. Nicméně komise hodnotila jak nejlepší časy hasičů, tak i výsledný čas celého družstva.

Soutěžilo se v několika disciplínách. „Každý soutěžící musel nejprve rozvinout tři spojené požární hadice na délku pětapadesát metrů a následně dvě hadice sbalit do beden. Následovaly i disciplíny, které prověřily jejich fyzickou zdatnost, například třicetkrát udeřit obouruční palicí v takzvaném hammer boxu, překonat dva metry vysokou bariéru, prolézt tunelem, přemístit 70 kilogramů těžkou figurínu do stanovené vzdálenosti a přenést vytyčenou trasou dva plné kanystry. Také zdolávali trať se dvěma přenosnými žebříky, které museli nejprve spojit a na konci tratě postavit do vyznačeného místa k lezecké stěně a proběhnout cílem,“ popsal členění tratě velitel letištní hasičské jednotky kapitán Kamil Zelený.

Se zátěží

Všechny úkoly hasiči plnili se zátěží pětadvacetikilogramů, tedy v třívrstvém zásahovém obleku s kyslíkovou láhví na zádech s cílem simulovat reálné podmínky zásahu.

Ve Kbelích v soutěži jednotlivců zvítězil četař Josef Řeháček s časem 4:55 a byl o 7 sekund lepší než občanský zaměstnanec Petr Sůs z Boletic. V družstvech se nejlépe umístili hasiči z Vojenské hasičské jednotky Týniště nad Orlicí, kteří spadají pod ředitele pořádající Agentury logistiky stejně jako již zmíněný vítězný jednotlivec.

Těsnost časů splnění úkolů ukazuje srovnatelnost úrovně výcviku jednotlivých jednotek, které přípravu rozhodně nepodcenily. Například vojenští hasiči cvičili v minulém týdnu ve Spojených státech amerických, když historicky poprvé navštívili kolegy Národní gardy. Tuto cestu organizovala Agentura logistiky ve spolupráci s Velitelstvím vzdušných sil AČR a americkým velvyslanectvím a byla vyvrcholením dlouhodobé spolupráce mezi českými vojenskými hasiči a jejich americkými kolegy. Za moře se vydali především velitelé vojenských hasičských jednotek nebo jejich zástupci, kteří získané zkušenosti předají dále.

Trénovali závaly i lezení

Výcvik se odehrál ve výcvikovém táboře Národní gardy ve Fort Smith v Arkansasu a jeho cílem bylo procvičit záchranné práce při závalu (zařazené do výcviku po útocích 11. září 2001) nebo vojenské záchranářské lezení. V českých podmínkách může tato nově cvičená problematika nalézt uplatnění především při pomoci hasičů při živelných pohromách, jako jsou povodně nebo při záchranných pracích v budově po výbuchu plynu. Naopak při vojenském lezení mohli čeští vojenští hasiči plnohodnotně porovnávat české i americké metody vyprošťování osob pomocí improvizované lanovky“nebo při slaňování.

Práce ve výškách a nad volnou hloubkou je pro ně běžnou součástí výcviku i doma, nicméně zde se mohli zapojit do výcviku záchrany osob v mezinárodním prostředí, což celý proces značně ztěžuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…