Armáda ČR: Vojenští zdravotníci převzali nové armádní sanitky

25.08.2020 18:47

Zástupci Agentury vojenského zdravotnictví a Centra zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov převzali minulý týden první čtyři vozidla LZTOP (Lehký zdravotnický terénní odsunový prostředek). Zbývajících patnáct kusů armáda převezme do konce roku.

Armáda ČR: Vojenští zdravotníci převzali nové armádní sanitky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jako první je začne využívat 6. Zdravotnický prapor Agentury vojenského zdravotnictví, ostatní budou směřovat k praporním obvazištím ostatních prvků armády. LZTOP je vybaveno zdravotnickou nástavbou na podvozku v armádě využívaných vozidel Iveco. Přepravovat může dva ležící pacienty a jednoho sedícího zdravotníka, nebo jednoho ležícího a minimálně dva sedící pacienty a jednoho sedícího zdravotníka.

Bez doplňování zásob spotřebního zdravotnického materiálu, vody a pohonných hmot dokáže fungovat v dosahu 500 kilometrů a maximálním čase 16 hodin. Konstrukce a vybavení zajišťuje snadné nakládání a vykládání raněných, jejich výstroje a výzbroje, stejně tak je jednoduchý i nástup a výstup sedících pacientů i zdravotníků. „Nástavba zároveň umožňuje provádění lékařských výkonů nutných k záchraně raněných nebo nemocných, tedy výkony nechirurgického charakteru a základní resuscitaci,“ potvrdil ředitel Sekce vojenského zdravotnictví brigádní generál Zoltán Bubeník.

Vybavení vozidel zvýší úroveň poskytované urgentní péče

Čtveřici nových vozů si do Centra zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem přijel prohlédnout kromě generála Bubeníka také plukovník Ladislav Šlechta, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví, která se na nákupu velkou měrou podílela a která tyto vozy obdrží jako první. „Jejich vybavení výrazně zvýší úroveň poskytované urgentní péče během transportu pacienta, a to nejen při jejich eventuálním nasazení v zahraničních operacích, ale hlavně během mírového života a výcviku jednotek na území České republiky,“ zdůraznil výhody nového vozidla během své návštěvy generál Bubeník.

Oproti v misích využívanému LOV Iveco Zdrav není tento vůz vybaven balistickou ochranou, a proto je určen zejména k zajištění odsunového systému zdravotnického zabezpečení Armády ČR v polních i mírových podmínkách ve středně těžkém terénu a na silnicích.

„Agentura vojenského zdravotnictví musí být schopna plně reflektovat požadavky zdravotnického zabezpečení všech složek Armády ČR. Modernizace zdravotnického vozidla je z mého pohledu nesmírně důležitá k udržení schopností center zdravotnických služeb, praporních obvazišť a polních nemocnic v oblastech poskytování primární péče, první pomoci a schopnosti přepravy pacientů do léčebných zařízení,“ potvrdil plukovník Šlechta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…