Armáda ČR: Výcvik přežití v pouštních podmínkách Afghánistánu rozvíjí houževnatost i samostatnost

23.09.2018 16:59

Vojáci 10. strážní roty pokračují ve výcviku S.E.R.E. (Survival Evasion Resistence Escape - přežití, únik, odolání v zajetí, únik ze zajetí a bezpečný návrat) i během svého nasazení v Afghánistánu. V pouštních podmínkách navazují na výcvik, kterým prošli během přípravy v České republice.

Armáda ČR: Výcvik přežití v pouštních podmínkách Afghánistánu rozvíjí houževnatost i samostatnost
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Obsahem kurzu byly nejprve teoretické přednášky týkající se specifik pouštního prostředí, zdravotních aspektů a dalších témat. Následoval praktický výcvik, který mimo jiné obsahoval způsoby získávání vody a stavbu přístřeší. Konečnou částí výcviku bylo přespání v pouštních podmínkách za využití materiálu, které má voják u sebe po nouzovém opuštění bojového vozidla.

„Provádění výcviku tohoto druhu má v současné době daleko hlubší význam než pouze příprava vojáků pro případ jejich odloučení v boji. Rozvíjí houževnatost, schopnost spolehnout se pouze na své vlastní schopnosti, když není jiná možnost,“ řekl instruktor nadrotmistr M. J.

„Výcvik nám ukázal, které informace z příruček přežití fungují a které ne. Všechno je potřeba si vyzkoušet na vlastní kůži,“ dodal jeden z vojáků, který kurz absolvoval.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…