Armáda: Vojáci 4. strážní roty převzali ocenění za jednu z jejich nejtěžších misí

09.11.2015 13:43

V Národním památníku na pražském Vítkově převzali vojáci 4. strážní roty ocenění za práci na spojenecké letecké základně Bagrám (Bagram Air Field) v Afghánistánu.

Armáda: Vojáci 4. strážní roty převzali ocenění za jednu z jejich nejtěžších misí
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Všichni příslušníci jednotky, kterým velel kapitán Marek Jeřábek, obdrželi Medaili ministra obrany Za službu v zahraničí, další převzali Záslužné kříže ministra obrany ČR, Čestné odznaky AČR Za zásluhy a věcné dary. Oceněným pogratulovalo velení armády i představitelé Ministerstva obrany.

Jednotka, kterou tvořili převážně vojáci ze 42. mechanizovaného praporu z Tábora, působila v Afghánistánu od dubna do října letošního roku. Podle vyjádření zástupce náčelníka Generálního štábu – Inspektora AČR generálmajora Jaroslava Kociána patřila účast v této misi k jedněm z nejnáročnějších. To potvrdil i velitel jednotky kapitán Marek Jeřábek, když uvedl, že při patrolách docházelo i k nástřelu ze strany nepřítele.

„Byla to pro mne ze všech pěti misí, které jsem dosud absolvoval, ta určitě netěžší,“ přiznal velitel 4. strážní roty a pokračoval: „Každý výjezd ze základny musel být pečlivě připraven. Moji vojáci, kterým jsem měl tu čest velet, svou rozhodnou prací spojencům dokázali, že jsou skutečnými profesionály na svém místě. Dokonce i místní Afghánci nás brali s úctou a respektem a v průběhu celé mise jsem se setkával jen s pozitivním ohlasem ze strany místních obyvatel.“

Náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací Ministerstva obrany Tomáš Kuchta v projevu připomněl, že působení jednotky v provincii Parwan vysoce hodnotila i americká strana a že vojáci odvedli obrovský kus práce, na kterou mohou další navazovat. „Svůj úkol jste splnili. Nevedli jste žádnou válku slov v efektních filmových kulisách. Byli jste ve skutečné válce, ve které nám všem jde o mnoho. Armáda je na vás hrdá. Vítejte doma,“ řekl v projevu k nastoupeným vojákům náměstek Tomáš Kuchta.

V současné době plní úkoly na spojenecké základně Bagrám 165 vojáků 5. strážní roty, jejíž jádro tvoří příslušníci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Ti střeží přibližně patnáctikilometrové okolí letecké základny. Mimo jiné se také snaží eliminovat nepřátelské aktivity namířené proti základně. Při své každodenní činnosti úzce spolupracují především s americkými kolegy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…