Armáda letos počítá s nákupem nových čtyřnohých kolegů

26.07.2017 17:51

Na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou slouží celkem sedm psů, kteří jsou zařazeni do kategorie hlídkový obranný pes a jsou předurčeni ke střežení objektů v doprovodu psovoda. Nejvíce se osvědčilo plemeno německého a belgického ovčáka. Dochází také ke křížení zmiňovaných plemen. Letos armáda počítá s nákupem nových čtyřnohých kolegů. Každý totiž může sloužit osm let.

Armáda letos počítá s nákupem nových čtyřnohých kolegů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Armáda České republiky pořizuje psy od chovatelů z civilního sektoru. Obvykle to jsou jedinci od jednoho do tří let věku zvířete. Před samotným nákupem služebního si instruktoři vyzkouší jeho základní poslušnost, aport, přivolání a reakce na střelbu. Také sledují jeho aktivní obrannou reakci, zda je pes schopen aktivně bránit a zakousnout se do rukávu. Další zkouškou je pohyb v budovách na různých površích. Následuje veterinární prohlídka včetně laboratorních vyšetření a v případě, že pes ve všech parametrech vyhovuje, musí společně s psovodem absolvovat základní výcvikový kurz.

Výcvik

Výcvik služebních psů a jejich psovodů v Armádě České republiky je zajištěn v resortním výcvikovém Centru vojenské kynologie v Chotyni. Stejně jako vojenští kynologové i služební psi musí absolvovat dvouměsíční základní kurz, na jehož konci skládají závěrečnou zkoušku k získání dané kategorie. Teprve poté je pes zařazen k jednotce, kde se zapojí do pravidelného každodenního výcviku. Po dvou letech služby musí služební pes zkoušku obhájit. Cílem kurzu je naučit psa a jeho psovoda pracovat především jako tým. Psovod je pro zvíře jedním z nejdůležitějších motivačních prvků. Velmi záleží na tom, jak se psovod chová či jaký má k psovi přístup. Během výcviku se využívají i další motivační prvky. Může to být pamlsek nebo míček (pro trénink lovu malé kořisti) a také figurant ve speciálním obleku (pro lov velké kořisti).

Psi na letišti

Armádní psi a jejich psovodi na 22. základně vrtulníkového letectva jsou součástí roty ochrany a jsou umístěni v blízkosti stanice biologické ochrany letiště, jejíž součástí jsou rovněž služební dravci, kteří zajišťují bezpečnost letového provozu. Úkolem služebních psů tzv. „hlídkařů“ je společně se strážným ostraha vojenského objektu například proti vstupu neoprávněných osob. Pes musí zadržet narušitele a ubránit strážného.

Na jaře se sešli armádní psovodi z vrtulníkové základny poblíž Náměště nad Oslavou s civilními psovody a chovateli z Moravskoslezského kynologického svazu, aby si předali zkušenosti z výcviku. Na vojenském cvičišti se tak potkalo celkem deset psů, z toho tři služební. Během výcviku bylo hodnoceno pět disciplín, a to známkou 1 až 10. Hodnotila se ovladatelnost psa na vodítku, povely sedni-lehni-vstaň, odložení zvířete, návyk na střelbu a obraty na místě.

Pes důchodce

Po ukončení aktivní služby je pes přemístěn do vojenského veterinárního centra a je nabídnut k odprodeji. Je obvyklé, že si jej vezme jeho psovod. Pokud to není možné, je nabídnut k prodeji v civilním sektoru. V případě, že se žádný zájemce nenajde, zůstává psí veterán v centru, kde je mu zajištěno důstojné dožití s potřebnou veterinární péčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…