Armáda v příštích letech plánuje pořídit víceúčelové bezpilotní prostředky

14.10.2018 21:20

Ve středu 10. října se na Ministerstvu obrany ČR uskutečnil průmyslový den, jehož cílem byl průzkum trhu na pořízení víceúčelového taktického bezpilotního prostředku. Hlavním tématem jednání bylo informovat potencionální dodavatele a zjistit možnosti zapojení českého obranného a bezpečnostního průmyslu.

Armáda v příštích letech plánuje pořídit víceúčelové bezpilotní prostředky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Jednání se zúčastnili zástupci Ministerstva obrany ČR, Armády České republiky, Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, českých společností a čtyř zahraničních.

Program zahájil Lubor Koudelka ze sekce vyzbrojování a akvizic MO a generálmajor Jaromír Zůna, ředitel sekce podpory MO.

Koncepce výstavby AČR

„V letech 2022-2024 je dle koncepce výstavby schopností AČR plánováno dosažení vyšších schopností v oblasti bezpilotních prostředků kategorie víceúčelového taktického prostředku,“ řekl ve svém projevu generál Zůna.

Jak upřesnil podplukovník Petr Šnajdárek z Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje MO, cílem je pořídit víceúčelový bezpilotní prostředek třídy II váhové kategorie do 600 kilogramů se schopností použití sofistikovaných průzkumných optoelektronických, radiolokačních senzorů, systému elektronického boje, spojovacích systémů včetně možností instalace zbraňových systémů.

Navýší operační schopnosti Armády ČR

„Pořízení takového prostředku navýší operační schopnosti Armády ČR v oblasti použití bezpilotních prostředků v systému C4ISTAR (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) se zavedením nových technologií,“ zdůraznil podplukovník Petr Šnajdárek, který je pověřený řízením akvizičního projektu.

Průmyslový den jako transparentní forma spolupráce resortu obrany a armády s průmyslem, odpověděl na dotazy společností, objasnil operačně taktické a technické otázky a systém následné realizace akvizičního procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …